Експерти чекають дефіцит картоплі

П'ятниця, 10 вересня 2010, 14:54

У 2010 році однозначно можна чекати дефіциту картоплі внутрішнього виробництва.

Про це сьогодні під час прес-конференції заявив почесний президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич, передає "УНІАН".

"Що стосується балансу, то цього року буде дефіцит картоплі однозначно. Виходячи з прогнозу урожаю на рівні 12 млн. тонн або 14 млн. тонн, це несуттєво. На споживання потрібно 6-7 млн. тонн, на посадку - близько 5 млн. тонн, близько 6 млн. тонн - на корми, і на переробку - 1,5-2 млн. тонн, а втрати складають 20-22%, - сказав Томич.

За його словами, "виходячи з цього, баланс у нас не зійдеться при будь-яких розкладах. Цей дефіцит однозначно необхідно буде покривати за рахунок імпорту, і це потрібно чесно визнати".

Реклама:

За його словами, на сьогодні врожайність картоплі в Україні складає від 100-120 до 140 ц/га, але є господарства, які збирають в межах 400 ц/га. У зарубіжних країнах - традиційних виробниках картоплі врожайність, незалежно від погодних умов, складає 300-400 ц/га.

У свою чергу експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластєн вважає, що дефіцит картоплі залежатиме від рівня втрат урожаю.

"Втрати будуть, але вони залежатимуть від того, яка у нас буде зима. Якщо будуть люті морози, то втрати будуть, можливо, тоді і буде певний дефіцит, який ми покриватимемо за рахунок імпорту", - сказав Сластєн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!