Суд відмовив нідерландцям визнати купівлю 25% "Аеросвіту" незаконною

П'ятниця, 10 вересня 2010, 13:55

Вищий господарський суд України відхилив касацію нідерландської Gilward Investments BV на рішення Київського міжобласного апеляційного господарського суду про визнання законною купівлю компанією "ГенАвіа-Інвест" 24,999% акцій ЗАТ "АероСвіт" у агентства "Аеротур".

Відповідне рішення закріплене постановою ВГСУ від 2 вересня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"ВГСУ вважає, що оскільки, як встановлено судом апеляційної інстанції, продаж акцій "АероСвіту" щодо спірних договорів купівлі-продажу акцій здійснено у відповідності із законодавством та без порушення переважного права позивача на придбання акцій, відсутні підстави для застосування в даному випадку ст. 362 Цивільного кодексу України", - йдеться в документі.

Відзначимо, що ст. 362 Цивільного кодексу України передбачає право співвласника у разі порушення переважного права про викуп акцій оскаржити їх продаж в суді. Термін давності таких вимог складає один рік.

Реклама:

Як повідомлялося, Київський міжобласний апеляційний господарський суд 9 липня 2010 року задовольнив апеляцію ТОВ "ГенАвіа-Інвест" на рішення Господарського суду Київської області про визнання незаконною покупки 24,999% акцій авіакомпанії "АероСвіт" у агентства "Аеротур".

У травні 2010 року Госпсуд Київської області визнав незаконною покупку акцій авіакомпанії "АероСвіт" ТОВ "ГенАвіа-Інвест" у агентства "Аеротур" в 2004 році за позовом Gilward Investments.

Нідерландська компанія послалася на те, що мала право першочергового викупу, оскільки на той момент вже була акціонером, тоді як "ГенАвіа-Інвест" не володіла акціями авіакомпанії.

Третьою стороною в даній справі виступає Фонд держмайна України.

ЗАТ "АероСвіт" створено в 1994 році. Флот компанії складається з 13 середньомагістральних Boeing 737 і трьох далекомагістральних Boeing 767.

Крім цього, спільно з іншими українськими компаніями-партнерами "АероСвіт" на низці маршрутів використовує літаки Airbus 320, Embraer 145, Embraer 195 і Ан-148.

За даними "АероСвіту", нідерландської компаній Gilward Investments BV належать близько 38% акцій перевізника, Фонду держмайна України - 22,4%, українським компаніям "ГенАвіаІнвест" - 24,99%, Investment Advisors Group - 9,8% і "Бюро" - 4,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!