"Газпром" хоче "злити" невигідні активи в СП з "Нафтогазом"

П'ятниця, 10 вересня 2010, 09:45

Російська сторона назвала два газових родовища, які вона готова передати спільному підприємству "Нафтогазу" і "Газпрому".

Заступник голови ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв учора заявив, що у разі створення спільного підприємства з "Нафтогазом" Росія готова зі свого боку внести Астраханське газове родовище і деякі родовища на півострові Ямал, пише видання "Комерсант-Україна".

У прес-службі Мінпаливенерго коментувати заяву Голубєва відмовилися.

Але джерело в міністерстві розповіло, що "це не зовсім те, на що ми розраховували".

Реклама:

"Нас спочатку цікавили Уренгойське і Астраханське родовища, в першу чергу перше, яке має відповідну інфраструктуру з доставки газу і найнижчу ціну видобутку сировини в Росії", - сказало джерело.

За його словами, родовища на Ямалі, де газ видобувають в умовах вічної мерзлоти і немає газопроводів, вимагають колосальних капіталовкладень.

"Ми говоримо, що за рахунок створення СП хочемо залучити 2,5 млрд. доларів на реконструкцію газотранспортної системи, а виходить, що стільки ж доведеться інвестувати у видобуток газу", - підкреслив співрозмовник.

За інформацією Мінпаливенерго, собівартість видобутку газу на родовищах Ямалу в 1,5 рази вище, ніж на Уренгойських.

Відзначимо, що раніше вести розробку на Астраханському родовищі не змогли найбільші світові нафтові компанії ENI і Total через високий вміст сірки в газі, що видобувається.

Видобуток Україною газу на території Росії розглядається в якості однієї з умов створення спільного підприємства "Нафтогазу" і "Газпрому".

Українська сторона готова внести до нього газотранспортну систему і нафтогазове родовище площа Паласу на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому вже складає 30 млрд. кубометрів на рік.

Ці обсяги повинні повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами.

Член комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександр Гудима нагадує, що це не єдина розбіжність сторін при створенні СП.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер стверджував, що співпраця російського газового монополіста з "Нафтогазом" обов'язково має закінчитися злиттям двох компаній.

За його словами, "Газпрому" нецікаво "створення СП заради самого СП".

Компанія сподівається на подальше об'єднання активів.

Але прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко у минулу середу заявив: "Позиція прем'єра залишається незмінною - ні про яке поглинання або злиття мова не йде".

А глава Мінпаливенерго Юрій Бойко додав, що злиття неможливе, оскільки Росія не погодиться на те, щоб в об'єднаному активі у обох сторін було по 50%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!