"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Експорт українських зернових скоротиться на третину

Середа, 1 вересня 2010, 15:38

Станом на 31 серпня українські фермери зібрали близько 30 млн. тонн зерна - переважно, пшеницю та ячмінь з площі приблизно 12 млн. га.

При цьому було зафіксовано 8-10%-е зниження врожайності рік до року, через несприятливі погодні умови.

В коментарі "Економічній правді" анлітик ІК BG Capital Дмитро Ушенко спрогнозував, що в 2010/2011 маркетинговому році поставки українських зернових на зовнішні ринки скоротяться на 29% до 15 млн. тонн.

Окрім того, співрозмовник відзначив , що збір зернових цього року знизиться на 9% до 41,9 млн. тонн.

Реклама:

"У контексті даного прогнозу ми не бачимо фундаментальних причин для обмеження експорту зернових за допомогою квот чи повної заборони за прикладом Росії, оскільки очікуваний рівень виробництва буде цілком достатнім для забезпечення внутрішнього річного споживання у розмірі 26 млн. тонн", - сказав експерт.

Ушенко додав, що вурожай кукурудзи, прибирання якої почнеться з середини вересня, складе 12 млн. тонн при загальному зниженні врожайності сільгоспкультури на 10% на рівні з пшеницею і ячменем.

Аналітик ІК нагадав, що зниження прогнозів світового виробництва зернових в Канаді, Європі і Причорномор'ї викликало цінове ралі на глобальних товарних біржах.

"Ціна пшениці на CBOT (Чиказька товарна біржа) у липні злетіла на 67%, однак уже в серпні скорегувалася на 15%. Вслід за світовим трендом, в липні-серпні вартість зернових на українському ринку зросла на 22% -111%", - сказав він.

На думку експерта, "з огляду на досить високий прогнозний рівень співвідношення світових перехідних залишків до споживання у 2010/2011році - 20,5%, для порівняння, у 2007-2008 роках цей показник становив 17,6% -18,2%, ми очікуємо, що в третьому кварталі пройде чергова хвиля зниження цін на зернові".

"Згідно з нашими прогнозами, за підсумками маркетингового року вартість зернових виросте на 30% -35%", - підкреслив Ушенко.

Також співрозмовник відзначив, що "на противагу зерновим, недавні погодні умови були сприятливими для більшості олійних культур".

У зв'язку з цим, експерт прогнозує збільшення врожайності соняшнику на 5%.

"З огляду на зростання збиральних площ під культурою на 5%, ми очікуємо рекордний урожай соняшнику в розмірі 7 млн. тонн", - сказав Ушенко.

За його словами, "оскільки ми не бачимо передумов для скасування експортного мита на насіння соняшнику цього року, ми прогнозуємо, що 95% від загального врожаю буде перероблено всередині країни".

"На тлі очікуваного суттєвого зниження експортних поставок соняшникової олії з Росії, а також падіння виробництва в Аргентині, ми прогнозуємо зміцнення лідируючих позицій вітчизняних виробників на світовому ринку", - підкреслив співрозмовник видання.

За підсумками маркетингового року, частка України у світовій торгівлі соняшниковою олією може вирости до 60% -65% порівняно з 53% у 2009/2010 році.

   

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!