Турчинову теж "шиють" "газову" справу?

Середа, 1 вересня 2010, 12:01

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного продажу Держкомрезервом природного газу приватним структурам.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на джерело в Генеральній прокуратурі.

За словами співрозмовника видання, в результаті спільних перевірок прокуратури і Служби безпеки України були виявлені значні фінансові зловживання при спробі продати 1,3 млрд. кубометрів газу за заниженою ціною - 500 гривень за тисячу кубометрів.

Не виключено, що саме у цій справі притягатимуть до відповідальності першого віце-прем`єр-міністра в уряді Юлії Тимошенко - Олександра Турчинова.

Реклама:

За інформацією видання, в жовтні 2009 року перший віце-прем`єр Олександр Турчинов схвалив "товарну" схему погашення боргу НАК "Нафтогаз України" перед Держрезервом.

Надалі Держрезерв продав чотирьом компаніям ("Вальтер Торг", "Алан-трейд", "Логістик-Інвест-груп" і "Євро Лад Груп") право вимагати у "Нафтогазу" 1,3 млрд. кубометрів газу.

Договори про продаж прав вимог за дорученням Держрезерву укладало ДП "Ресурспостач", яке від імені комітету проводить аукціони з продажу матеріальних цінностей.

За інформацією співрозмовника видання, згідно з угодами, "Алан-трейд" і "Євро Лад Груп" повинні були заплатити за куплені права 112 млн. гривень, "Вальтер Торг" - 111,9 млн. гривень, "Логістик-Инвест-груп" - 110,57 млн. гривень.

Виходить, що компанії купували газ за ціною 500 гривень за тисячу кубометрів, що учетверо нижче за ринкову ціну.

Міністр екології Микола Злочевський, який до цього очолював Держрезерв, повідомив виданню, що одна з чотирьох компаній належала заарештованому екс-заступникові глави Держкомрезерву Миколі Синьковському.

За словами Злочевського, саме він після приходу до керівництва матеріальним резервом визнав вищезазначені договори недійсними.

"Я в останню хвилину зупинив цей продаж, коли прийшов на посаду голови Держкомрезерву", - відзначив Злочевський.

У липні 2010 року Генпрокуратура повідомила, що опротестувала розпорядження Держрезерву.

Проте на цьому вирішили не зупинятися. Тепер Генпрокуратура планує притягати до відповідальності всіх, хто давав дозвіл на покупку газу за заниженою ціною.

У такому разі не уникнути допитів і найближчому соратникові Тимошенко - Олександру Турчинову.

"Ми вже порушили кримінальну справу, і одним з перших викличемо на допит Турчинова", - заявив виданню співрозмовник у Головному слідчому управлінні ГПУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: