Кінах: ситуація в ОПК - критична

Середа, 1 вересня 2010, 10:29

До кінця року Верховна рада повинна прийняти низку законів, які реформують оборонно-промисловий комплекс.

Про це на Всеукраїнському форумі оборонної промисловості заявив сказав голова парламентського комітету з питань ОПК та військово-технічного співробітництва, радник президента Віктора Януковича Анатолій Кінах, пише газета "Комерсант-Україна".

За його словами, в іншому випадку галузь чекають "стагнація і руйнування".

Депутат зазначив, що відсутність коштів на модернізацію і оновлення військової техніки призвело до проблем і на підприємствах ОПК.

Реклама:

"Деякі з них тихо вмирають, не маючи жодної гривні держзамовлення", - наголосив Кінах.

Під час виступу він активно критикував своїх соратників по парламентській коаліції та уряду за непродумані рішення в оборонній сфері.

"У той час, коли ми констатуємо серйозні, кризові, системні проблеми в збройних силах, парламент проводить секвестр держбюджету і зменшує держзамовлення (підприємствам ОПК) на 2 млрд. гривень. Крім того, приймається рішення про середньострокове планування бюджету, де підтримується курс на руйнування армії та ВПК", - обурився він.

Кінах наполягає на збільшенні загального фонду оборонного бюджету з нинішнього рівня 0,9% ВВП (8,8 млрд. гривень у держбюджеті-2010) до щонайменше 1,5% ВВП.

Для виведення ОПК зі стану стагнації, на його думку, необхідно провести глибоку реформу галузі, об'єднавши всі підприємства та наукові установи комплексу під загальне керівництво.

Кінах також виступає за зниження державного контролю над роботою підприємств галузі та надання можливості освоєння ними недержавних інвестицій.

"Багато підприємств ОПК працюють у статусі державних або казенних, тому не мають ніякої свободи у залученні інвестицій і ведення ефективної господарської діяльності", - пояснює він.

Надання підприємствам ОПК певної економічної свободи підтримали й експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, які брали участь у форумі, зазначає видання.

За словами Кінаха, законопроекти, які передбачають реформування ОПК, будуть внесені в Раду найближчим часом, і "до кінця року обов'язково повинні бути прийняті".

Радник президента прогнозує, що для контролю над галуззю буде створене агентство з питань оборонної промисловості.

"Це буде центральний орган влади, з підпорядкуванням на стику Кабміну і Ради нацбезпеки", - пояснив він, відзначивши, що "оборонка" повинна працювати в президентській вертикалі влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: