НБУ не створюватиме санаційний банк

Понеділок, 9 серпня 2010, 20:37

Національний банк України при підготовці інструментарію роботи з проблемними банками відмовиться від створення санаційного банку на користь реалізації концепції бридж-банку (перехідного банку).

Про це ідеться в меморандумі української влади і Міжнародного валютного фонду, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, спільно з МВФ і Світовим банком українська влада зробить кроки щодо подальшого поліпшення банківського регулювання і нагляду і сприяння консолідації банківської системи.

"Україна також має намір до кінця вересня 2010 представити низку змін і поправок до існуючого законодавства з метою здійснення консолідованого нагляду та підвищення розкриття інформації", - повідомляється в меморандумі.

Реклама:

Зокрема, відповідно до рекомендацій МВФ і Європейського союзу, планується внести поправки до законодавства, спрямовані на підвищення розкриття інформації про кінцевих власників банків.

Згідно з меморандумом, Україна також має намір підсилити існуючі правила за класифікацією кредитів та резервів для боротьби з кредитними втратами.

Також передбачається підписати меморандуми про взаєморозуміння з органами нагляду за банками тих країн, чиї банки активно представлені в Україні.

Нацбанк також обіцяє збільшити власну відкритість, зокрема, заздалегідь повідомляти про засідання правління, на яких планується змінити процентну політику.

Як повідомлялося, в липні 2009 року Верховна рада ухвалила закон про додаткові заходи щодо фінансового оздоровлення банків, яким, серед іншого, регламентується створення санаційного банку - банку, який би викуповував проблемні кредити для фінансового оздоровлення інших банків.

Відповідно до закону, санаційний банк може створюватися урядом за поданням НБУ.

Нацбанк на початку червня 2010 року передав до Мінфіну розроблене ним положення про санаційний банк, пропонуючи направити на його створення 10 млрд. гривень.

Відповідно до цього положення, учасником або засновником банку має бути не тільки держава, але і міжнародні фінансові організації і приватні інвестори.

Концепція бридж-банку припускає передачу здорових активів і дієздатних пасивів в новий банк, тоді як у старому банку залишаються проблемні борги та кредитори.

Це дозволяє продовжити банківське обслуговування і поліпшити фінансове становище проблемного банку, як правило, на період пошуку покупця, тобто, фактично перекинути міст (bridge) через його тимчасовий фінансовий розрив.

Згідно з даними Нацбанку, який хотів би мати в інструментарії і санаційний банк, і бридж-банк, ідея останнього відображена в законопроекті, направленому на вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!