Втримати ціну на хліб буде важко – експерти

Понеділок, 9 серпня 2010, 20:22

Попри заяви урядовців про безпідставність зростання цін на хліб, до осені він таки може подорожчати, вважають експерти.

Зокрема, економісти не виключають, що до осені хліб може подорожчати на 10-70%, передає Deutsche Welle.

Так, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський зазначив, що уряд може намагатися втримати ціну лише на так званий "соціальний хліб", але навіть це "буде важко".

Серед аргументів на користь зростання ціни на хліб економіст назвав подорожчання газу, яке потягне за собою й зростання тарифів на електроенергію і збільшення видатків виробників хліба.

Реклама:

Але ще більший тиск на ціну хліба, на думку Бураковського, може справити стрімке по дорожчання зерна на світових ринках.

Оскільки експортом українського зерна займаються світові зернотрейдери, то й зупинити експорт та зростання внутрішніх цін слідом за світовими уряду не вдасться, вважає він.

Своєю чергою, голова наглядової ради ВАТ "Хліб Києва" Владислав Атрошенко повідомив, що за пшеницю на світових ринках дають вже на 23% більше, ніж місяць тому.

А це означає, за його словами, що й хліб в Україні має подорожчати щонайменше на 10-15%.

Адресна допомога населенню замість регулювання рентабельності виробництва хліба місцевою владою могла б стати більш адекватним заходом, вважає Атрошенко.

Як повідомлялося, на початку серпня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що в Україні немає підстав для зростання цін на хліб.

Він сказав про достатні обсяги "запасів зерна, закупленого за старими цінами" і про виділення 5 млрд. гривень на створення запасів аграрного фонду.

Раніше про "відсутність підстав" для зростання ціни на хліб заявляв і віце-прем'єр Віктор Слаута.

Не допустити безпідставного підняття цін на хліб закликав віце-прем'єра Сергія Тігіпка президент Віктор Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: