"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд влаштував "липове" обговорення проекту Податкового кодексу - опозиція

Понеділок, 9 серпня 2010, 16:28

Оприлюднений в "Урядовому кур'єрі" для громадського обговорення проект Податкового кодексу містить положення, які роблять неможливим існування незалежного бізнесу.

Про це заявила голова Комітету захисту підприємництва при Опозиційному уряді Оксана Продан, повідомляє прес-служба Блоку Юлії Тимошенко.

На її думку, замість проведення громадського обговорення Податкового кодексу відбувається його всеукраїнське інсценування.

Як приклад, Продан навела "обговорення" документу в Хмельницькій області, де серед 200 присутніх осіб було лише 11 підприємців, всі інші - працівники контролюючих органів.

Реклама:

"Уряд готував проект Податкового кодексу півроку, а зараз вимагає від бізнесу опрацювати його дві останні редакції за півмісяця. І це без відриву від виробництва та із збільшенням фіскального навантаження на бізнес", - підкреслила Продан.

"Зрозуміло, що за таких умов проект Податкового кодексу не може бути достатньо опрацьований фахівцями, а значить може бути прийнятий із запропонованими урядом повноваженнями для контролюючих органів і обмеженнями та вимогами для бізнесу", - додала вона.

На думку голови Комітету захисту підприємців при Опозиційному уряді, урядовий проект Податкового кодексу не виконує основну свою функцію - уніфікацію діючого податкового законодавства, - оскільки має безліч відсилочних норм.

"Зате проект передбачає практично необмежені повноваження контролюючих органів, в тому числі і податкових, щодо перевірки, обстеження, спостереження, контрольно-розрахункових операцій, відбору зразків та інвентаризації платників податків", - сказала вона.

Крім цього, зазначила Продан, проект посилює фіскальне навантаження на підприємців, зобов'язуючи їх платити внески не тільки до Пенсійного фонду, але й до усіх фондів соціального страхування.

"І це при тому, що зменшується максимально допустимий обсяг доходу з 500 тис. гривень до 300 тис. гривень, а ставка податку для деяких видів діяльності збільшується втричі, до 600 гривень", - сказала вона.

На думку Продан, податкові канікули, які пропонуються у проекті з 2011 до 2015 року для підприємців, і які надають виключно побутові послуги та для підприємців, що торгують на ринках, за умови введення касових апаратів та заборони використовувати єдиний податок у разі надання послуг на ринку, здачі в оренду навіть одного торговельного ринку, "вилізуть підприємцям боком".

"Ведення обліку касових апаратів для одного підприємця є нереальним, зате дає можливість безконтрольних перевірок застосування касових апаратів, штрафи за якими починають нараховуватись з тисяч гривень, що значно більше за так звані "канікули", - підкреслила голова Комітету захисту підприємців при Опозиційному уряді.

За словами Продан, станом на 1 січня 2010 року підприємець, який ремонтує взуття, був зобов'язаний сплатити максимум 200 гривень на місяць, а в разі прийняття цього проекту Податкового кодексу станом на 1 січня 2011 року він буде зобов'язаний за місяць сплатити не менше 536 гривень.

"Податкові канікули, передбачені цим проектом, "зменшать" зобов'язання підприємця до 336 гривень на місяць порівняно з 200 гривень в цьому році. А введення додаткових повноважень податковим органам та обов'язковість для усіх касових апаратів призведе до збільшення офіційних і неофіційних штрафів в рази", - сказала вона.

"Вже сьогодні при обговоренні власних перспектив підприємці розмірковують про закриття свого бізнесу в майбутньому, адже більшість із них ще не відійшли від світової фінансово-економічної кризи і так само не мають обігових коштів, зате мають банківські кредити", - резюмувала Продан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!