"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова сподіваються до кінця року взяти кредит на будівництво блоків ХАЕС

Четвер, 5 серпня 2010, 14:55

Міністерство палива та енергетики розраховує підписати кредитну угоду з Російською Федерацією на фінансування будівництва 3-го і 4-го блоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) до кінця 2010 року.

Про це заявила заступник глави Мінпаливенерго Наталія Шумкова, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим, зазначила вона. нині існує низка невирішених питань.

"Ще перебуваємо на стадії взаємодії з Мінфіном Росії за визначенням формату договору. Який це буде - комерційний кредит або бюджетні кошти Росії", - сказала Шумкова.

Реклама:

Як повідомлялося, Україна і Росія 9 червня підписали міжурядову угоду про співпрацю в добудові 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Документ передбачає забезпечення російською стороною організації фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.

ЗАТ "Атомстройекспорт", російський генпідрядник з будівництва АЕС за кордоном, виграло конкурс з вибору типу реакторної установки для будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

При спорудженні енергоблоків компанія запропонувала використовувати вдосконалену реакторну установку ВВЕР-1000 (В-392Б).

Цей проект був розроблений для 5-го і 6-го енергоблоків російської Балаковської АЕС, які за ступенем готовності будівельних конструкцій аналогічні третьому і четвертому енергоблокам ХАЕС.

Реакторні установки виготовить Санкт-Петербурзьке ВАТ "Іжорські заводи".

За словами президента "Енергоатом" Юрія Недашковського, кредитна угода буде підписуватися окремо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: