"Енергоатом" отримав пропозиції від росіян щодо "ядерного" заводу

Середа, 4 серпня 2010, 18:55

Російська компанія "ТВЕЛ" передала НАЕК "Енергоатом" свої пропозиції для участі у конкурсі з вибору партнера в рамках організації в Україні виробництва ядерного палива.

Про це повідомив представник ТВЕЛу Іван Дибов, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Деталі конкурсних пропозицій він розкривати не став.

ТВЕЛ є монопольним постачальником ядерного палива для АЕС України, однак його намагається потіснити на цьому ринку японо-американська Westinghouse.

Реклама:

Обидві компанії раніше говорили про бажання брати участь у конкурсі на будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Україні.

Нагадаємо, що за умовами конкурсу Україна розраховує отримати контрольну частку в майбутньому підприємстві і наполягає на передачі технології з виготовлення ядерного палива до 2020 року.

Введення в дію нового підприємства передбачається в 2013 році. До цього часу завод повинене мати можливість випускати паливні стержні і тепловиділяючі збірки (ТВЗ) у еквіваленті 200 тонн урану на рік, а також мати у своєму розпорядженні потужності для виробництва цирконієвих і нержавіючих комплектуючих виробів.

При цьому в 2017 році очікується наявність на заводі потужностей для виробництва паливних таблеток в еквіваленті 400 тонн урану на рік, а в 2020 році - для виробництва паливних стержнів і ТВЗ в еквіваленті 400 тонн урану щорічно.

Україна очікує від учасників конкурсу на період будівництва заводу надання гарантій поставок продукції та комплектуючих виробів, випуск яких ще не налагоджений в країні.

Учасники тендеру повинні були надати свої пропозиції до 4 серпня. При цьому наприкінці червня заступник голови Мінпаливенерго Наталія Шумкова прогнозувала, що міжвідомча комісія визначить переможця тендеру до жовтня 2010 року. 

Як повідомлялося, Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявляє про готовність російської сторони продати частину акцій Міжнародного центру зі збагачення урану Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!