Думка експерта: Обговорення Податкового кодексу - паровий гудок

Середа, 4 серпня 2010, 15:12

В понеділок в "Урядовому кур`єрі" було опубліковано відкоригований проект Податкового кодексу  для його обговорення представниками бізнесу з метою подальшого його доопрацювання.

На думку депутату НУНС Ксенії Ляпіної, подібні заходи навряд чи будуть ефективними.

"Виходячи з попередніх відгуків, які можна було почути від підприємців, нова редакція оцінена по шкалі "дуже погано", - зауважила вона.

Зокрема, каже економіст, малі підприємства засмучує питання спрощеної системи оподаткування.

Реклама:

"Обговорення заради того, щоб гучний звук був -  це одне, а обговорення заради того, щоб врахувати позиції фахівців-неполітиків - це зовсім інша ситуація", - підкреслює Ляпіна.

Експерт вважає, що сьогоднішні заяви про всенародне обговорення більше нагадують заходи для привертання уваги, аніж справжнє вирішення суперечливих питань.

"Це, як кажуть, вони тільки випустити паровий гудок", - навела асоціативний приклад депутат НУНС.

Про це, зокрема, свідчить і відсутність чітких процедурних регламентів проведення обговорення, підкреслила вона

"Результату від цього ніякого не буде. Обговорення заради результату має бути чітко організоване. Має бути чітко написано, хто збирає пропозиції", - наголосила Ляпіна.

На ії думку, багато питань залишаються невирішеними і ніхто з представників нинішньої влади не може дати відповідей на прості питання.

Які створювати робочі групи для опрацювання цих пропозицій? Яких експертів туди запрошувати, до кого звертатися? Як взяти участь в обговоренні, якщо це захочуть зробити представники бізнес-асоціацій, аудиторських або бухгалтерських об'єднань?

"На все це відповіді немає? А то виходить, що усі пропозиції можна відправляти "на село до дідуся", - заявила депутат.

Факти оприлюдненя результатів обговорення найближчим часом вона "смішним".

"Краще вже прямо сказати, що ніякого обговорення не буде. Якщо вони вважають, що до четверга можна отримати результати всенародного обговорення, то вони просто знущаються над країною, як хочуть", - зазначила Ляпіна.

Відповідь на питання, скільки часу потрібно на обговорення, давно вже надана законами.

За ії словами, обговорення проектів таких регуляторних актів, як Податковий кодекс, є обов'язковим і має відбуватися у термін від одного місяця до трьох.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!