Слаута теж не бачить підстав для обмеження експорту зерна

Середа, 4 серпня 2010, 12:18

Кабінет міністрів вважає недоцільним обмежувати експорт зерна.

Про це початком засідання Кабінету міністрів заявив віце-прем'єр з питань аграрної політики Віктор Слаута перед, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У нас немає підстав обмежувати експорт зерна. У нас навіть не така ситуація, як у деяких сусідів, де через аномальні кліматичні умови є моменти", - сказав він.

За словами віце-прем'єра, в Україні врожай зерна 2010 року очікується на рівні 42-43 млн. тонн, з яких близько 18 млн. тонн складе пшениця.

Реклама:

Слаута також зазначив, що завдяки сонячній погоді частка продовольчої пшениці становить 60-65%.

"Думаю, Україна буде з хлібом, Україна буде з фуражним зерном, насінням і збереже свій експортний потенціал", - заявив він.

Славута спростував інформацію про те, що нібито експорт українського зерна заблокований. "Ніхто не блокував", - сказав він.

На його думку, скорочення експорту викликане діями окремих учасників ринку.

"Деякі зернотрейдери на ринку зерна влаштували собі міжсобойчик. Вони настільки захопилися деякими фінансовими питаннями, що проґавили те, що Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська області вже обмолотили по 30-40% пшениці, ячменю. І на той ринок ніхто не виходив", - сказав віце-прем'єр з питань АПК.

Пізніше, відкриваючи засідання уряду, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв доручив постійно уточнювати баланс зерна, "щоб не перевищити експортні можливості країни".

Як повідомлялося, учасники ринку наприкінці липня звинуватили Держмитслужбу та "Укрзалізницю" у створенні штучних перешкод для експорту зерна.

Обгрунтованість звинувачень підтвердив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який доручив скасувати обмеження і виступив з ініціативою покарати винних.

Експорт зерна з України в 2010-2011 маркетинговому році оцінюється в 16-17 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: