Пекарів обмежать в підвищенні цін в обмін на дешеве борошно

Вівторок, 31 серпня 2010, 18:34

Аграрний фонд почав продаж дешевого борошна пекарям.

Однак одночасно уряд посилює контроль над ціноутворенням підприємств, пише видання "Дело".

Видання пише, що дешеве борошно може обійтися пекарям дуже дорого.

Уряд з одного боку задекларував готовність постачати заводам дешеве борошно з Аграрного фонду, а з іншого - розробив проект постанови, яким розширюються повноваження місцевої влади з контролю над рентабельністю.

Реклама:

Аграрний фонд почав інтервенційні продажі борошна підприємствам з виробництва хліба.

За словами міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, цей захід дозволить зберегти стабільність цін на хліб.

За словами міністра, на сьогодні Аграрний фонд сформував резерв на 12 місяців.

Планується, що фонд буде продавати хлібопекарським підприємствам 43 тис. тонн борошна щомісячно для виробництва соціальних сортів хліба до кінця 2010 року.

Із зазначеного обсягу борошна 38 тис. тонн складе пшеничне і ще 5 тис. тонн - житнє.

Реалізація борошна буде проводитися за ціною 2083 гривні за тонну. Борошно буде поставлятися пекарям відповідно до тристоронньої угоди між Аграрним фондом, обласними державними адміністраціями та хлібопекарськими підприємствами, списки яких визначають облдержадміністрації.

Проте тут же пекарів чекав неприємний сюрприз у вигляді ініціативи Мінекономіки.

Згідно з проектом постанови Кабміну, розробленого відомством, розширюється перелік сортів хліба, рентабельність якого мають право регулювати місцеві влади.

"З метою забезпечення соціального захисту населення та недопущення необгрунтованого підвищення цін на хліб, яке, можливо, внаслідок подорожчання зерна і борошна, пропонується розширити асортимент хліба масових сортів, на який поширюється державне регулювання шляхом визначення граничної рентабельності виробництва", - зазначено в проекті постанови.

У проекті не вказано, як саме буде уточнена рецептура масового хліба, щоб віднести до списку продукції, який підлягає держрегулюванню.

Відзначимо, що рентабельність масових сортів хліба рідко перевищує 5%.

Також документом пропонується запровадити декларування змін оптово-відпускних цін на гречану крупу, борошно пшеничне вищого, 1 і 2 сортів, борошно житнє обдирне, а також на ряд тваринницької продукції, цукор білий кристалічний, олія соняшникова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: