"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Ринок ПДВ-облігацій нарешті запрацював

Вівторок, 31 серпня 2010, 11:57

Наприкінці серпня Міністерство фінансів здійснило емісію ПДВ-облігацій двома траншами на 2 млрд. і 8,3 млрд. гривень відповідно.

Таким чином, загальний обсяг випущених ПДВ-облігацій досяг 10,3 млрд. гривень.

На думку фінансового аналітика інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергія Фурси, після цієї події вже можна говорити, що ринок ПДВ-облігацій дійсно запрацював.

"Як ми й очікували, розміщення значущих обсягів ПДВ-облігацій відбулося вже у кінці серпня, після завершення сезону відпусток. Ми очікуємо різкого зростання торгової активності протягом 3-4 днів після випуску, необхідних для виведення паперів на ринок", - зазначив він у коментарі "Економічній правді".

Реклама:

За словами експерта, другий і третій транші складають понад 60% від очікуваного загального обсягу емісії і дозволяють сформувати реальний ринок ПДВ-облігацій.

"При цьому ПДВ-облігації можуть стати найбільш ліквідним інструментом на внутрішньому борговому ринку України", - наголосив він.

Водночас, зазначив Фурса, наразі невідомо, який обсяг ПДВ-облігацій вийде на вторинний ринок.

"Ми не виключаємо, що комерційні банки будуть концентрувати викуплені на первинному ринку ПДВ-облігації у своїх портфелях з метою отримання можливості рефінансування в НБУ До того ж частина експортерів відмовиться продавати папери з метою або тримати їх до погашення, або використовувати в якості заставного інструменту при отриманні кредитів", - пояснив він.

Таким чином, на думку Фурси, на вторинний ринок вийде не більше 50-60% обсягу емітованих облігацій.

"Тобто нині на ринок вийде облігацій на суму не більше 5 млрд. гривень за номіналом. Враховуючи, що облігації будуть продаватися з дисконтом (близько 20%), учасникам ринку необхідно згенерувати близько 4 млрд. гривень", - прогнозує він.

При цьому експерт відзначив, що згенерований учасниками ринку попит значно перевищує обсяг випуску, що призведе до високого рівня конкуренції між покупцями.

Він звернув увагу на агресивну політику найбільших банків з купівлі боргу в експортерів та послідовне зниження потенційного обсягу випуску нового боргу (з розбиванням його на транші).

"У підсумку, ми очікуємо, що прибутковість ПДВ-облігацій на вторинному ринку складе 15-17% з подальшим потенціалом зниження і звуження спреда до кривої прибутковості стандартних ОВДП до 50-75 б.п.", - прогнозує Фурса.

"Вартість річної страховки українського гривневого ризику становить близько 7%. Таким чином, ПДВ-облігації на первинному етапі будуть пропонувати премію порядку 400 б.п. до суверенної кривої єврооблігацій і 200-250 б.п. до кривої прибутковості ОВДП", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!