МВФ розширює антикризовий інструментарій

Вівторок, 31 серпня 2010, 10:19

Міжнародний валютний фонд ввів новий тип кредитів, щоб полегшити більш широкому колу країн, що розвиваються, створення "фінансової подушки" на випадок криз.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на прес-службу МВФ.

Нова Превентивна кредитна лінія (Precautionary Credit Line) буде надаватися країнам, які проводять розсудливо політику, але мають проблеми в одній з ключових галузей - наприклад, в банківському секторі, у сфері монетарної політики або платіжного балансу, і тому є вразливими в умовах кризи.

Такі країни можуть не повною мірою відповідати критеріям існуючих антикризових кредитних програм Фонду, перш за все Flexible Credit Line; кредит для цих країн може надаватися за умови, що МВФ буде вести регулярний моніторинг прогресу в проблемних секторах.

Реклама:

Країни-позичальники будуть отримувати доступ до нової кредитної лінії, але мають право не використовувати її, якщо в результаті у них не виникне така необхідність, і в цьому випадку - не платити відсотки за позицією.

Одночасно МВФ розширив термін і обсяг Flexible Credit Line, яка була запущена в 2009 році з метою створення оперативних антикризових механізмів для країн, які задовольняють всім основним вимогам Фонду в сфері економічної політики.

Таким країнам МВФ, як правило, не приписує будь-яких змін в економічній політиці.

Розширення інструментів МВФ, які відіграють роль антикризової страховки, має допомогти країнам своєчасно застосовувати ці механізми для боротьби з кризами.

На думку директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана, доступність цих кредитів для більш широкого кола країн буде сприяти створенню у світі більше міцної фінансової системи.

Згідно з прийнятими рішеннями, термін Flexible Credit Line продовжується до 1-2 років з колишніх шести місяців - року, знімається обмеження на обсяг лінії в розмірі 1000% від квоти даної країни.

Обсяг Precautionary Credit Line, яка буде доступна більш широкому колу країн, ніж Flexible Credit Line, може досягати 500% від квоти з можливістю збільшення до 1000% після перших 12 місяців.

Поки Flexible Credit Line скористалися три країни - Мексика, Польща і Колумбія.

МВФ, як повідомляє The Wall Street Journal, працює зараз також над "глобальним стабілізаційним механізмом", яким зможуть користуватися відразу групи країн.

Причому в ці групи можуть включатися країни, які самі і не зверталися до МВФ.

Це дозволить, зокрема, уникнути у країн побоювань, що використання кредиту МВФ завдає удару їх репутації на фінансовому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!