Уряд просить суд визнати законною купівлю AmRuz Traiding 8,3% "Укртатнафти"

Понеділок, 30 серпня 2010, 18:17

Кабмін у серпні звернувся до Господарського суду Києва з позовом, яким просить переглянути за нововиявленими обставинами рішення від 2 червня 2008 року, яким визнано незаконною купівлю швейцарською компанією AmRuz Traiding AG  8,336% акцій компанії "Укртатнафта".

Про це йдеться в матеріалах справи, повідомляє агентство "Українські Новини".

Уряд вважає, що покупка компанією AmRuz Traiding, що контролюється власниками російської "Татнафти", 8,3% акцій "Укртатнафти" була законною, незважаючи на те, що швейцарська компанія розрахувалася за цей пакет векселями, а не живими грошима.

Виходячи з матеріалів справи, нововиявленими обставинами Кабмін вважає зловживання колишнього керівника "Укртатнафти" Володимира Матицина при пред'явленні зазначених векселів до виконання.

Реклама:

Ці зловживання були відкриті в ході досудового слідства, яка на даний час веде Служба безпеки України.

"Про зазначені обставин уряду не було і не могло бути відомо під час розгляду справи судом і стало відомо тільки 27 липня 2010 року після отримання листа від Міністерства юстиції від 26 липня", - говориться в матеріалах справи.

Але які саме нововиявлені обставини маються на увазі, в матеріалах справи не уточнюється.

При цьому основними підставами для перегляду рішення суду від 2 червня 2008 року Кабмін вважає неточне тлумачення законодавства в частині можливості формування статутного фонду "Укртатнафти" векселями.

Уряд зазначає, що згідно з частиною першою статті 13 закону "Про господарські товариства" внесок до СФ міг бути у формі цінних паперів, а згідно із законом "Про цінні папери і фондову біржу" вексель є цінним папером.

"Таким чином, вексель міг бути внеском до СФ. Заборона на внесок векселів як виду цінних паперів була встановлена тільки з моменту вступу в силу закону "Про обіг векселів в Україні" 4 травня 2001 року", - говориться в матеріалах справи.

На думку Кабміну, за станом на 1999 рік, коли AmRuz сконцентрував 8,3% "Укртатнафти" законодавство України не мало прямої заборони на формування статутних капіталів господарських товариств та оплати акцій товариства шляхом видачі векселів.

Як повідомлялося, на початку червня 1999 року AmRuz Traiding і SeaGroup International купили дрібні пакети простих іменних акцій - 8,336% і 9,96%, заплативши за них векселями.

З 2001 року Україна оскаржувала приналежність цих 18,296% компаніям AmRuz і SeaGroup.

Але після приходу в 2007 до оперативного управління "Укртатнафти" групи Приватбанку зазначені пакети були спочатку відсуджено, а потім і сконцентровані у власності компаній, афілійованих з цим банком.

Акціонери компанії "Укртатнафта" на зборах 5 лютого затвердили договори купівлі-продажу двох пакетів акцій НПЗ у розмірі 18,296% і 28,7788% - останній належав уряду республіки Татарстан в особі міністерства земельних відносин.

Таким чином, на сьогодні татарстанські акціонери втратили своїх пакетів акцій українського НПЗ.

"Нафтогазу України" як і раніше належить 43,054%, решта акцій сконцентровані у компаній, афільованих із Приватбанком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: