"ІСД" почав віддавати борги Ахметову

Понеділок, 30 серпня 2010, 09:05

Корпорація "ІСД", підконтрольна Сергію Таруті, почала розплачуватися за боргами з холдингом "Метінвест" Ріната Ахметова.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на свої джерела.

За даними видання, один з комбінатів корпорації вже виплатив холдингу Ахметова 466,34 млн. гривень.

Раніше "Метінвест" через суд зажадав від підприємств "ІСД" повернути близько 1,7 млрд. гривень за постачання залізорудної сировини, нагадує видання.

Реклама:

Як випливає з матеріалів судового слідства, позивач визнав виплату частини боргу.

Також вдалося з'ясувати, що "Метінвест" відновив постачання залізорудної сировини на адресу "ІСД".

Виплатити частину боргу Алчевський меткомбінат зміг тільки після того, як російський Внєшекономбанк, який раніше профінансував покупку 50% +2 акції корпорації пулом російських інвесторів на чолі з Олександром Катуніним, видав швейцарському металотрейдеру Duferco 300 млн. доларів кредиту.

За умовами кредитної угоди, ці кошти мають піти на поповнення оборотного капіталу підприємств "ІСД" для закупівлі сировини та виробництва металопродукції, реалізацією якої і займається вищезгаданий трейдер.

Про те, що корпорація "ІСД" Сергія Тарути заборгувала холдингу "Метінвест" Ріната Ахметова близько 1,7 млрд. гривень, стало відомо в липні 2010 року.

Підтвердженням цього служить ціла низка судових рішень, які були прийняті з березня по липень.

Зокрема, Донецький апеляційний господарський суд 12 липня зобов'язав стягнути з трьох металургійних підприємств Сергія Тарути борг за поставлену сировину.

Як сказано в судових документах, договір про постачання залізорудної сировини і флюсодоломітної продукції між "Метінвестом" і підприємствами групи "ІСД" був укладений у грудні 2007 року і закінчувався в 2011 році.

Поставки продукції здійснювалися в 2008-2009 роках, проте оплачені були лише частково.

Сумарний борг Алчевського меткомбінату перед "Метінвест Холдингом" за рішенням судів склав приблизно 1,4 млрд. гривень, Краматорського метзаводу - понад 40 млн. гривень і меткомбінату ім. Дзержинського - близько 230 млн. гривень.

Загальний борг у розмірі 1,7 млрд. гривень, які підприємства "ІСД" заборгували позивачеві, містив у собі пеню, інфляційну складову і відсотки, що набігли за користування коштами.

Ця сума склала приблизно 200 млн. гривень.

За інформацією видання, нині розраховувався за боргами почав Алчевський металургійний комбінат, який, за останніми даними, вже виплатив "Метінвесту" 466,34 млн. гривень.

Чи виплачують інші підприємства "ІСД" борг "Метінвесту", сторони не коментують, так само як і весь конфлікт в цілому.

"Метінвест" - вертикально інтегрована група компаній.

До неї входять підприємства вугільної, гірничодобувної та металургійної галузей промисловості в Україні, США, Італії, Великобританії та Болгарії.

Акціонерами Групи "Метінвест" є "СКМ" Рината Ахметова (75%) і "Смарт-холдинг" Вадима Новінського (25%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: