Україна "провалила" програму виробництва ядерного палива

Вівторок, 3 серпня 2010, 14:06

Рахункова палата заявляє про неефективне використання коштів для створення в Україні власного виробництва ядерного палива.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу Рахункової палати.

Зокрема, у повідомленні відомства зазначено, що в 2008-2009 роках і першому кварталі 2010 року Міністерство палива та енергетики як головний розпорядник бюджетних коштів планувало і фінансувало витрати держбюджету в цьому напрямку вкрай незадовільно.

За даними Рахункової палати, в зазначений період на ці цілі за бюджетною програмою "Заходи з реалізації Комплексної програми створення ядерно-паливного циклу в Україні" міністерством використано майже 703 млн. гривень, з них 500 млн. гривень, або 71%, використані із порушенням чинного законодавства і неефективно.

Реклама:

"Зокрема, Мінпаливенерго, порушуючи порядок використання бюджетних коштів і здійснюючи не передбачені порядком витрати, фінансувало в 2008-2009 роках заходи бюджетної програми ще до затвердження планів робіт", - говориться в повідомленні.

"Підприємства галузі не дотримувалися податкового законодавства, завищували вартість робіт, чим відбирали бюджетні кошти, призначені на заходи зі створення власного виробництва ядерного палива. Із порушенням чинного законодавства та без затвердженої належним чином проектно-кошторисної документації фінансувалося капітальне будівництво", - наголошують у відомстві.

Аудитом Рахункової палати встановлено, що витрати на заходи з реалізації Комплексної програми ядерно-паливного циклу здійснюються за рахунок коштів спецфонду держбюджету.

При цьому єдиним стабільним джерелом його формування є кошти збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію.

Надходження до спеціального фонду держбюджету за рахунок інших джерел не здійснювалися, зазначають у Рахунковій палаті.

Зокрема, у 2009 році, внаслідок відсутності фактичних надходжень до спецфонду держбюджету за рахунок реалізації галузевих резервів атомно-промислового комплексу, не надійшло 212 млн. гривень.

У підсумку заходи з реалізації Комплексної програми ядерно-паливного циклу були недовиконаним.

"За таких умов мета бюджетної програми та кінцевий результат її виконання - забезпечення енергетичної безпеки держави в частині створення власного виробництва ядерного палива - не досягаються", - наголошується у повідомленні Рахункової палати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!