"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Контракт "Нафтогазу" і RUE загрожує безпеці України

Субота, 28 серпня 2010, 19:25

Підписаний у 2004 році контракт "Нафтогазу" і RosUkrEnergo загрожує енергетичній безпеці України.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" пишуть експерти центру "Номос" Михайло Гончар і Максим Алінов, аналізуючи документ.

У публікації наголошується, що контракт про обсяги й умови закачування природного газу в підземні сховища, його зберігання, відбору та транспортування в 2005-2030 роках був укладений між "Нафтогазом" та РосУкрЕнерго 29 липня 2004.

Стокгольмський арбітражний суд у своєму рішенні від 8 червня 2010 визнав цю угоду дійсною і обов'язковою для сторін "на даний момент".

Експерти відзначають, що цей контракт не стикується з нещодавно прийнятим законом "Про основи функціонування ринку природного газу".

Відповідно до норм цього документу, всі суб'єкти ринку природного газу мають рівні права доступу до Єдиної газотранспортної системи України - до газових мереж і потужностей для зберігання природного газу.

При цьому встановлено, що одним із принципів ринку природного газу є чесність конкуренції між його учасниками в умовах рівних прав і можливостей.

"То невже "Нафтогаз" і Мінпаливенерго прагнуть до відкриття газового ринку для всіх суб'єктів на "справедливих і розумних" умовах контракту?", - запитують експерти.

"Адже збереження в силі контракту в його нинішньому вигляді і встановлення, наприклад, більш високих тарифів чи іншого режиму використання ПСГ для інших суб'єктів, ніж RosUkrEnergo, буде порушенням рівних прав та можливостей", - йдеться у статті.

Експерти зазначають, що даний контракт може призвести до виникнення проблем для України в контексті її зобов'язань за Договором до Енергетичної хартії.


Також, згідно з контрактом "Нафтогаз" зобов'язаний надати RosUkrEnergo послуги зі зберігання до 15 мільярдів кубометрів газу. Таким чином, зазначений контракт покриває практично 50% загальної потужності українських ПСГ і резервує їх за RosUkrEnergo.

З урахуванням наведених прикладів, наголошують експерти, можна стверджувати, що контракт становить загрозу енергетичній безпеці України.

А це, у свою чергу, є підставою для визнання українським судом рішення Стокгольмського арбітражу  несумісним з публічним порядком України, йдеться в публікації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: