"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Колесніков розповів, як Україна втратила 8 мільярдів

Субота, 28 серпня 2010, 16:53

Через схеми відходу від податків, яка передбачає виплату невиправдано завищених роялті закордонним компаніям - власникам брендів, втрати держави склали 8 мільярдів гривень.

Про це повідомив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" віце-прем'єр-міністр з питань Євро-2012 Борис Колесников.

За його словами, подібна схема практикується представництвами західних компаній.

"Ноу-хау представництв цих компаній полягає в тому, що завозяться, допустимо, кросівки ціною в один долар. А митна ціна - п'ять доларів. Але обкладається тільки один долар, тому що чотири долари - це роялті компанії, яка виробляє цей продукт", - розповів Колесников.

Реклама:

За його інформацією, подібна схема призвела до значних втрат з боку держави.

"З того, що нам вдалося встановити, це мінімум 8 мільярдів гривень за 2008-2009 роки. Я не хочу кидати каміння в город західних компаній, тому що без вітчизняних дистриб'юторів вони б не обійшлися. І швидше за все ця схема придумана нашими співвітчизниками. Адже ніде у світі такого ноу-хау немає", - упевнений Колесніков.

За словами віце-прем'єра, новий податковий кодекс дозволить позбавиться від такої схеми відходу від оподаткування.

"Новий Податковий кодекс українським резидентам дасть можливість отримувати будь-яке роялті, тому що вони або сплатять прибутковий податок за свої товарні знаки, або сплатять податок на прибуток. А західні компанії на виплату роялті зможуть витратити 5% від прибутку", - заявив Колесніков.

Віце-прем'єр також розповів про схему відходу від оподаткування, яка практикується у фармацевтичній галузі.

"З ліками відбувається історія, відмінна від ренти на роялті: завищується ціна ліків відразу, щоб весь прибуток залишився на офшорах-постачальниках, а в Україні ПДВ на ввезення немає. Коли у нас скасовували ПДВ, хотіли як краще, а вийшло як завжди. Ось і виходить, що прибутків у фарммережах формально немає, оскільки продають вони товар як би дешевше, ніж завозять", - розповів Колесников.

За його інформацією, готуються зміни в законодавстві, які дозволять зламати і цю схему ухилення від податків.

"Куди можуть виводити прибуток імпортери ліків? Тільки в офшорні зони, оскільки в тих країнах, де працюють основні виробники ліків, податок на прибуток вище. Тому тут буде диференційований підхід. Як перехідна модель: припустимо, на всі офшори ПДВ треба буде платити. У нас є кілька варіантів регулювання, про які я поки не хотів би говорити. У результаті й ліки стануть дешевшими, і держава буде з податками", - запевняє віце-прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!