Двом комерційним структурам належить 13 із 16 держреєстрів

Субота, 28 серпня 2010, 15:09

Дві комерційні компанії - "Арт-мастер" і "3-Т" - володіють 13 з 16 державних реєстрів, які реєструють всі види цивільно-правових відносин.

Про це свідчить акт перевірки діяльності державного підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України за 2007-2009 роки, яку проводило ГоловКРУ.

Даний документ опинився в розпорядженні "Дзеркала тижня".

"Інформаційний центр" експлуатує 16 реєстрів, які реєструють всі види цивільно-правових відносин, нотаріат і акти громадянського стану.

Реклама:

Однак з 2005 року склалася ситуація, коли підприємство володіє всього трьома державними реєстрами з тих, що перебувають в його управлінні.

Інші тринадцять є власністю комерційних компаній "Арт-мастер" і "3-Т".

Засновниками останньої, згідно з результатами перевірки ГоловКРУ, є юридичні особи, зареєстровані в Республіці Кіпр.

За даними видання, така ситуація склалася, оскільки без проведення тендеру "Інформаційний центр" уклав договір на право користування програмної продукцією цих фірм.

При цьому держпідприємство платить "Арт-мастер" і "3-Т" роялті з кожної операції.

Так, за неофіційними даними, з вартості послуг нотаріуса з оформлення довіреності на автомобіль в 250 гривень 34 гривні йде комерційним фірмам, з довідки про відсутність заборгованості перед бюджетом, вартістю в 100 гривень, компанії отримують 51 гривню.

Так, згідно з результатами перевірки ГоловКРУ, "Арт-мастер" і "3-Т", які приватизували держреєстри, отримали в 2007-2009 роках роялті в розмірі 205,2 мільйона гривень.

При цьому оцінна ринкова вартість придбання всіх цих реєстрів державою становить не більше 24 мільйонів гривень.

ГоловКРУ також відзначає, що, згідно з експертними висновками, розробка та придбання в держвласність програмного забезпечення для всіх 16 реєстрів становить 16-25 мільйонів гривень.

Це в чотири рази менше, ніж та сума, яку "Інформаційний центр" щорічно виплачує комерційним структурам тільки за використання ПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!