Думка експерта: RUE буде відтягувати момент розрахунку з "Нафтогазом"

Субота, 28 серпня 2010, 12:08 -

"Нафтогаз України" і RosUkrEnergo погодили схему повернення 12,1 млрд. кубометрів газу.

Суперечка між компаніями має бути розглянута у Вищому господарському суді, і в разі рішення на користь RUE "Нафтогаз" протягом декількох днів спише газ на користь швейцарської компанії.

Однак потім НАК скористається правом вимоги від RUE 1,7 млрд. доларів за договором переуступки боргу з "Газпромом".

На думку аналітика інвесткомпанії "АРТ-Капітал" Станіслава Зеленецького, запропонована схема повернення газу RUE реальна, і компанія погодиться на її реалізацію, оскільки умови домовленостей є вигідними для неї.

Реклама:

RUE має отримати 12,1 млрд. кубометрів, тому для них не принципово за якою ціною і як Мінпаливенерго поверне газ, зазначив експерт. Уряд же поверне газ зі своїх газосховищ.

"Одна з умов повернення газу - RUE повинна реалізувати сировину на внутрішньому ринку (найбільш вірогідно, як мінімум за тарифами для промислових підприємств, які є найвищими). Тому вартість природного газу для уряду - ціна на газ, що складеться на внутрішньому ринку України на момент розрахунків", - пояснив він.

Крім того, відповідно до схеми, RUE повинна повернути 1.7 млрд. доларів НАК "Нафтогаз України", але у вигляді газу.

"Тому, отримуючи фіксований об'єм 12.1 млрд. кубометрів, RUE зацікавлена в максимально високій імпортній ціні на газ (оскільки саме ця ціна зафіксована в домовленостях), яка складеться на той момент на ринку, тому буде відтягувати дату розрахунків, оскільки ціна на імпортний природний газ для України буде рости", - зазначив експерт.

За розрахунками Зеленецького, на сьогодні 1.7 млрд. доларів передбачає 6.8 млрд. кубометрів газу.

"Таким чином, RUE отримає не менш ніж 5.3 млрд. кубометрів газу, або 1.86 млрд. доларів", -

Також експерт звернув увагу на те, що на ринку існують підозри, що хімічний концерн "Стірол" викуплений структурами зв'язаними з Дмитром Фірташем.

"Це дозволяє нам припустити, що газ буде реалізовано саме для горлівського концерну", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: