"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко придумав, як розрахуватися з Фірташем

П'ятниця, 27 серпня 2010, 09:28

НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo погодили схему повернення 12,1 млрд. кубометрів газу.

Дану інформацію підтвердили високопоставлені джерела в RUE, "Газпромі" і Мінпаливенерго, пише видання "Комерсант-Україна" .

Суперечка між компаніями має бути розглянута у Вищому господарському суді, і в разі рішення на користь RUE "Нафтогаз" протягом декількох днів спише газ на користь швейцарської компанії.

Однак потім НАК скористається правом вимоги від RUE 1,7 млрд. доларів за договором переуступки боргу з "Газпромом".

Реклама:

RUE поверне цю суму у вигляді газу з розрахунку поточної імпортної ціни 248,72 доларів за тисячу кубометрів - тобто 6,8 млрд. кубометрів, а решту - 5,2 млрд. кубометрів - повинна буде продати на внутрішньому ринку через "УкрГаз-Енерго" з мінімальною націнкою, завдяки цьому більша частина прибутку залишиться на рахунках RUE.

"Таким чином баланс газу буде збережений, і Україна зможе пройти зиму без проблем", - зазначив співрозмовник видання у Мінпаливенерго.

Видання нагадує, що конфлікт за спірні обсяги газу виник на початку 2009 року. Тоді "Нафтогаз" забрав зі сховищ 11 млрд. кубометрів газу, що належав RUE.

Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі 1,7 млрд. доларів, який "Нафтогазу" переуступив "Газпром".

Однак, як стверджують в RUE, відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично.

Після зміни влади в Україні Стокгольмський арбітражний суд розглянув позов RUE і зобов'язав НАК повернути з урахуванням пені 12,1 млрд. кубометрів газу.

У середині липня RUE почала процес підтвердження цього рішення в українських судах..

Минулого тижня "Нафтогаз" подав апеляцію на ухвалу Шевченківського райсуду Києва, що підтвердив рішення стокгольмського арбітражу, а керівництво Мінпаливенерго і "Нафтогазу" почало переговори з "Газпромом" і RUE про способи його виконання.

Джерело в RUE підтвердило інформацію про схему взаєморозрахунків.

А високопоставлений співрозмовник в "Газпромі" сказав, що вона була узгоджена попередньо, але документально поки не оформлена.

Офіційно ситуацію в Мінпаливенерго, RUE і "Газпромі" не коментують.

Якщо схема буде реалізована в її нинішньому вигляді, то акціонери RUE - "Газпром" і Дмитро Фірташ - отримають від продажу газу 1,89 млрд. доларів доходу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!