НБУ радить банкам частіше міняти аудиторів

Четвер, 26 серпня 2010, 15:45

Національний банк України рекомендує банкам змінювати аудиторську компанію щонайменше раз на п'ять років.

Про це ідеться в листі НБУ до учасників ринку.

"Банкам не рекомендується перевищувати тривалість договірних відносин з однією і тією ж аудиторською фірмою (аудитором) більше ніж п'ять років поспіль", - наголошується у листі.

Таким чином, як підкреслює НБУ, якщо банк розпочав співпрацю з аудиторською фірмою, що перевіряла річну звітність за 2006 рік, то аудит цієї ж фірмою звітності банку за 2010 рік повинен бути останнім періодом співробітництва банку та цієї компанії.

Реклама:

НБУ також рекомендує банкам, термін співробітництва яких з аудиторською фірмою вже перевищив 5 років, розглянути питання про укладання договору на аудиторську перевірку фінзвітності за 2010 рік з іншого аудиторською компанією.

Раніше НБУ рекомендував банкам укладати угоди про проведення щорічної аудиторської перевірки фінансової звітності з фірмами, які відповідають вимогам Нацбанку.

Зокрема, НБУ визначив, що для перевірки банків 1 та 2 груп аудиторська фірма повинна відповідати певним вимогам, зокрема, здійснювати аудиторську діяльність в Україні не менше 5 років і проводитити аудиторські перевірки банків не менше 3 років.

Для перевірки банків 3 та 4 груп аудиторська фірма повинна здійснювати аудиторську діяльність в Україні не менше 3 років.

Всі аудиторські фірми повинні мати внутрішню систему контролю якості аудиторських послуг і не повинні мати зауважень з боку НБУ і Аудиторської палати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!