Куба скорочує бюджетні витрати, позбавивши пенсіонерів пільг на цигарки

Четвер, 26 серпня 2010, 14:07

Кубинські пенсіонери незабаром не зможуть більше купувати цигарки за зниженими цінами.

Рішення про скасування такого субсидування прийняв місцевий уряд, повідомляє служба новин BBC.

У даний час всі кубинці, які досягли 55-річного віку, мають право купити чотири пачки цигарок на місяць, заплативши лише чверть їх повної ціни - близько 33 центів. Проте з вересня цю пільгу буде скасовано.

Таким чином кубинський уряд намагається скоротити бюджетні витрати держави.

Реклама:

Куба серйозно постраждала від світової економічної кризи. Важкі наслідки для економіки острова має і безперервна вже кілька десятиліть блокада з боку США.

У заяві, опублікованій 25 серпня в офіційній державній газеті "Granma", повідомляється, що цей крок є "частиною заходів" націлених на поступову відмову від субсидування. У ньому також підкреслюється, що цигарки "не є предметом першої необхідності".

Частина кубинців похилого віку, що не палять, перепродувала придбані за заниженими цінами цигарки, щоб компенсувати невеликий розмір своїх пенсій.

Цигарки - це на сьогоднішній день останній товар, який на Кубі перестали розподіляти за картками. Державні субсидії на горох і картоплю скасували ще в листопаді.

Раніше у серпні кубинський лідер Рауль Кастро заявив, що роль держави в деяких сферах буде знижена для того, щоб скоротити "переобтяжений бюджет"  країни.

Кастро також повідомив, що тепер більше число робочих зможе займатися індивідуальною працею або створювати невеликі підприємства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: