Україна тримає платіжний "плюс"

Середа, 25 серпня 2010, 19:03 -

У липні 2010 року зведений платіжний баланс України сформовано з профіцитом, 0,7 млрд. доларів.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

За даними Нацбанку, в результаті профіцит з початку року зріс до 5.2 млрд. доларів.

Водночас, на відміну від попередніх місяців, профіцит зведеного платіжного балансу в липні був сформований виключно за рахунок притоку за капітальним і фінансовим рахунком (1 млрд. доларів), а сальдо поточного рахунку було від'ємним - 255 млн. доларів.

Реклама:

"Формування дефіциту поточного рахунку було спричинене як сезонним зростанням імпорту товарів (до 5.2 млрд. доларів), так і скороченням експортних поставок (до 4.3 млрд. доларів) за низкою ключових груп", - пояснюють у Нацбанку.

У результаті, сальдо поточного рахунку з початку року скоротилось майже до нульового значення.

Профіцит за капітальним і фінансовим рахунком у липні був сформований надходженням коштів від продажу квот на викиди вуглекислого газу від Японії, зовнішніми залученнями інших секторів економіки та продовженням зростання заборгованості за торговими кредитами.

За даними Нацбанку, зокрема, чистий приплив за кредитами та облігаціями реального сектора в липні склав 531 млн. доларів, тоді як аналогічне сальдо у банків виявилося негативним - 318 млн. доларів.

НБУ також вказує, що в липні обсяги надходження готівкової валюти поза банківським сектором зросли до 312 млн. доларів, що пов'язано з сезонним надходженням від іноземних туристів.

У цілому за сім місяців обсяги готівкової валюти поза банками зросли на 1,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: