У Штатах може повторитися іпотечна криза

Середа, 25 серпня 2010, 14:55

Економіка США може повторити долю Японії і найближчі 10-20 років провести в стагнації.

Про це попереджає головний економіст Standard & Poor's Девід Вісс, пише газета "Ведомости".

Розвинені економіки тільки починають відновлюватися і будь-який шок може спровокувати рецесію, відзначає він. Нова криза почнеться знову з іпотеки, одностайні експерти.

Погіршення ситуації на ринку нерухомості достатньо, щоб перервати відновлення, адже витрати на будівництво та обладнання будинків становлять 15% ВВП США, відзначають економісти Moody's Analytics.

Реклама:

Вісім з дев'яти рецесій у США були спровоковані кризою в цьому секторі, підрахували в агентстві Bloomberg.

І зараз він знову переживає найсильніший спад, констатує S & P. За підсумками першого кварталу дефолти з іпотеки виросли на 48%, їх обсяг досяг 3,6 млрд. доларів - це найвищий рівень з 2001 року.

Вчора світові ринки готувалися до найгіршого в очікуванні статистики щодо американської нерухомості: індекси знижувалися.

Ринок чекав поганих новин, але вони перевершили самі песимістичні оцінки, відзначає Тімоті Хардер з Peak Capital Investment Services.

За даними Національної асоціації ріелторів, продажі будинків на вторинному ринку скоротилися на 27,2% до 3,83 млн. - це найсильніше падіння за 15 років.

Аналітики пояснюють різке погіршення стану ринку нерухомості завершенням у квітні програми надання федеральних податкових кредитів.

Зниження цін на житло, слабкий фондовий ринок і нездатність банків кредитувати можуть привести до дефляції в США, пише S & P (інфляція в липні - 0,1%, річна - 1,1%).

А дефляція - до спаду загальної активності, говорить Тед Гоголл з S & P: корпорації починають різати зарплати, слідом за цим ще сильніше скорочується попит, споживачі починають більше заощаджувати, у відповідь корпорації продовжують знижувати інвестиції і зарплати.

Компанії все більше вірять у нову рецесію і намагаються уникнути будь-яких ризиків.

Ринок чекає зниження оцінок зростання ВВП за II квартал c 2,4 до 1,3%.

Будь-яке погіршення Ситуації у США вдарить по Європі, попереджає єврокомісар Оллі Рен.

Але і без новин з-за океану зростання в Європі вже сповільнилося, всі країни єврозони, за винятком Німеччини, впритул наблизилися до стагнації, показали випереджальні індикатори Markit Economics.

Як і в США, криза в Європі може розгорітися через ситуацію на ринку нерухомості, де надувається нова "бульбашка".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!