"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" розігріває ціни на газ

Середа, 25 серпня 2010, 13:39

Топ-менеджери "Газпрому" стверджують, що до 2012 року вартість блакитного палива зросте майже у два рази

"До 2012 року буде досягнутий рівень цін, що існували до кризи", - заявив газеті Financial Times Deutschland заступник глави "Газпрому" Олександр Медведєв.

Якщо цей прогноз підтвердиться, то ціни на газ майже подвояться, відзначає видання. Багато європейських експертів згодні з оцінками російських колег.

Понад 80 німецьких компаній-постачальників мають намір уже цієї осені підвищити ціни на 20%. У той же час 42 постачальника планують знизити тарифи в середньому на 6,7%.

Реклама:

Російський монополіст поставляє четверту частину газу, споживаного в Європі. За словами Медведєва, "Газпром" прагне збільшити свою частку на цьому ринку до 30%.

Німеччина вже зараз покриває третину своїх потреб у паливі завдяки експорту з Росії.

У цей час ціни на газ відносно невисокі, тому що в результаті світової економічної кризи попит істотно знизився. Споживачі наполягають на подальшому зниженні цін.

При цьому "Газпром" опинився під сильним тиском, оскільки його основний конкурент на європейському ринку - норвезький концерн Statoil - висловив готовність продавати за спотовими цінами до 30% газу, що експортується.

Тим часом "Газпром" наполягає на виконанні умов довгострокових контактів, в яких зафіксовані ціни, помітно перевищують нинішні ринкові.

Незважаючи на такі запевнення, ряд європейських країн вже заявив про те, що російські ціни на газ занадто високі і їх слід знизити.

Нагадаємо, 18 серпня Латвія домовилася з "Газпромом" про зниження цін на природний газ, що поставляється в країну. А буквально через два дні німецька компанія E. On зажадала від "Газпрому" знизити ціни на газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!