"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міністр пропонує узаконити оплату медичних послуг

Неділя, 22 серпня 2010, 12:07

Слід вивести з тіні факт оплати за медичні послуги.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Зіновій Митник в інтерв'ю журналу "Профіль".

"Це є, але про це не прийнято говорити. Все спокійно сприймають, коли людина за операцію в Німеччині, Австрії або Ізраїлі платить 250 тис. доларів. Така ж операція у нас безкоштовна, але наших лікарів, у яких золоті руки, ми не можемо забезпечити необхідними витратними матеріалами, інструментарієм, діагностичним обладнанням. Дисбаланс в наявності", - сказав чиновник.

"Потрібна законодавча підтримка. І я сподіваюся, що весь необхідний пакет законів буде прийнятий до кінця року і ми зможемо вводити страхову медицину. А після цього ще два роки - і система охорони здоров'я запрацює по-новому", - додав він.

Реклама:

За словами чиновника, уже підготовлені зміни до закону "Про основи законодавства щодо охорони здоров'я" і низка інших законопроектів.

"Якщо вони будуть прийняті, то дадуть нам можливість впритул підійти до прийняття закону про страхову медицину або, точніше, закону "Про обов'язкове загальнодержавному медичне страхування", - зазанчив він.

"Цей законопроект має принципово змінитися фінансування медицини - не за залишковим принципом бюджетного. Фінансування буде йти на жителя, на пацієнта, а не на ліжко-місце в лікарні", - пояснив міністр.

За словами Митника, це дасть можливість заробити ті фінанси, які можна буде використовувати для підвищення заробітної плати медичних працівників.

"Адже ця зарплата повинна бути на рівні середньої в промисловості, а зараз вона істотно нижча. Це і є основна причина нашої нестачі кадрів практично у всіх областях медицини", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!