"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Соколовський не бачить проблеми у створенні СП "Газпрому" і "Нафтогазу"

Субота, 21 серпня 2010, 11:18

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський не бачить проблеми у створенні спільного підприємства "Газпрому" та "Нафтогазу", якщо воно "має на меті покращувати певні послуги, зробити їх більш доступними" за умови "щоби в активи не вносилася державна власність. Це неприпустимо".

Про це він заявив в ефірі телеканалу "ТВі".

Експерт запевнив, що після добудови газопроводів "Південний потік" та "Північний потік" українська газотранспортна система "не перетвориться на металобрухт".

"Наша труба потрібна перш за все нам, аби забезпечувати по території України транспортування газу українському споживачу. Наша труба по транзиту на сьогодні дає 1,3 мільярда... це не є та сума, яка могла би бути критичною", - наголосив він.

Реклама:

Соколовський вважає підвищення ціни на газ "вимушеним кроком для цього уряду".

Він сказав, що "на сьогодні мала би бути державна програма жорстка, яка би передбачала економію газу як енергоносія і як сировини для хімічної промисловості... збільшення видобутку власного газу, для цього потрібно збільшувати ціни на газ власного видобутку, а потім приводити до економічно обгрунтованих ціни для населення і для інших споживачів".

"Якщо взяти у відносному прорахунку до мінімальної заробітної плати або мінімальної пенсії, то українець за газ сплачує набагато більше, ніж поляк, словак, угорець... тому що нема в Європі пенсії у 650 гривень", - наголосив експерт.

Соколовський висловив думку, що "треба зробити так, щоб реформа стимулювала видобуток власний газу ... і стимулювала споживача економити цей газ".

Він запропонував давати субсидії населенню на якийсь певний термін і зобов'язати споживача "скоротити споживання газу на якийсь відсоток... якщо не скоротив, далі не отримуєш субсидію".

 Але люди повинні мати умови, щоб запровадити ці енергоощадні технології, зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!