Аграрний фонд законтрактував 200 тисяч тонн зерна нового врожаю

П'ятниця, 20 серпня 2010, 13:39

Аграрний фонд з початку 2010-2011 маркетингового року, який (з 1 липня) законтрактував близько 200 тис. тонн зерна нового врожаю.

Про це заявив заступник голови фонду Олександр Лавринчук, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Трохи менша кількість (200 тис. тонн) вже проплачена. Загалом в Аграрному фонді сьогодні понад 1 млн. тонн зерна", - сказав він на прес-конференції в Києві у п'ятницю.

Лавринчук додав, що на сьогодні фонд має необхідні грошові ресурси для здійснення закупівель. За його словами, на рахунках фонду перебуває понад 1 млрд. гривень.

Реклама:

"Питань з проплатою законтрактованого зерна немає", - сказав він.

За його словами, існують певні труднощі у зв'язку з набранням чинності закону про держзакупівлі, проте вони повинні бути зняті наступного тижня рішенням Кабінету міністрів.

Лавринчук підкреслив, що наявного запасу зерна досить для здійснення Аграрним фондом необхідних інтервенцій на ринку борошна, спрямованих на підтримку стабільних цін на масові сорти хліба.

Він нагадав, що щомісячно фонд продає по 2 тис. 83 гривень за тонну 43 тис. тонн борошна пекарям, перелік яких визначено за участю облдержадміністрації.

На це йде близько 50 тис. тонн зерна щомісяця.

Лавринук додав, що згідно із законом Аграрний фонд повинен сформувати запаси зерна в 1,2 млн. тонн, або близько 20% всієї потреби українського ринку в продовольчому зерні.

Однак 2010 року згідно з дорученнями президента і прем'єра обсяг закупівлі планується збільшити до 5 млн. тонн, зазначив заступник голови Аграрного фонду.

Говорячи про цінову ситуацію на ринку, Лавринчук повідомив, що з багатьох культур ціни почали знижуватися без додаткового втручання з боку влади.

За його словами, Аграрний фонд сьогодні купує зерно за біржовими цінами, які становлять: для пшениці I класу - 1860 гривень за тонну, II класу - 1649 гривень за тонну, III класу - 1512 гривень за тонну, IV класу -1380 гривень за тонну, V класу - 1341 гривень за тонну.

Як повідомлялося, за станом на 18 серпня Аграрний фонд законтрактував 122,4 тис. тонн зерна на суму 180,7 млн. гривень. З них було сплачено 69,3 тис. тонн на суму 97,8 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: