"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни масово скуповують нерухомість у Криму

П'ятниця, 20 серпня 2010, 09:59

З липня на ринку нерухомості Криму спостерігається різке підвищення попиту.

Як відзначають фахівці ринку, стрибок відбувся за рахунок активності покупців з Росії, в основному мешканців Москви, пише газета "Дело".

Експерти вважають, що головною причиною нехарактерного для літнього сезону сплеску активності стали кліматичні катаклізми в Росії.

Синоптики песимістичні: літо 2010 року - перше в низці спекотних і посушливих. На тлі аномальної спеки і катастрофічних лісових пожеж заможні росіяни стали активно купувати житло на південному березі Криму.

Реклама:

Примітно, що збільшення попиту торкнулося лише об'єктів елітного класу нерухомості.

Якщо брати нерухомість Криму в цілому, то вона переживає не найкращі часи, так і сезонний спад дає про себе знати.

Незважаючи на це, в сегменті елітної нерухомості ПБК у липні-серпні спостерігається значний підйом.

"За нашими даними, у липні угоди в елітному сегменті ПБК збільшилися утричі у порівнянні з весняним періодом. Основна маса покупців - жителі Москви і Підмосков'я", - говорить директор ялтинського агентства нерухомості "Айрос" Ольга Діма.

Росіяни традиційно купували нерухомість на ПБК, зазначає видання. На деяких об'єктах елітного сегмента до 50% угод укладено з громадянами Росії.

На думку фахівців, частина нових покупців переключилася на кримську нерухомість, відмовившись від покупки заміського котеджу.

Продажі котеджів в Підмосков'ї, особливо в його лісистій східній частині зупинилися, розповідає генеральний директор комунікаційної групи "Земер" Ілля Терентьєв.

"Немає попиту. Якщо раніше на східному напрямку ділянки коштували 1-2 млн. доларів, то тепер пропонують ділянки за 600-700 тис. доларів в пристойному місці".
Для порівняння, за вдвічі меншу суму в Криму можна купити квартиру близько 100 кв.м. в сучасному новому комплексі класу De-Luxe.

Традиційні зв'язку та любов росіян до Криму, близькість до Росії, гарне повітряне та залізничне сполучення, російськомовне середовище, політична стабілізація в Україні, можливість жити майже цілий рік в унікальних кліматичних умовах роблять Крим привабливим для росіян.

Проблема в тому, що на тлі десятків об'єктів, що будуються в Криму, лише одиниці задовольняють сучасним вимогам, до яких звикли жителі російської столиці, зазначає видання.

На думку багатьох експертів, вже до кінця 2010 року на ринку елітної нерухомості Криму виникне відчутний дефіцит пропозиції.

Починаючи з 2008 року, будівництво нових об'єктів за рідкісним винятком не велося, а ті комплекси, які є в продажу - розпродаються активними темпами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: