"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дії України на ринку зерна підтривають її позиції - міжнародна асоціація

П'ятниця, 20 серпня 2010, 09:03

Міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами (GAFTA) 17 серпня направила 6 офіційних листів з негативною оцінкою затримки експорту зерна в Україні президенту України Віктору Януковичу, прем`єр-міністру Миколі Азарову, віце-прем`єрам Віктору Слауті і Сергію Тігіпку, міністру агрополітики Миколі Присяжнюку і голові Держмитслужби Ігорю Калетніку.

Про це на прес-конференції у четвер за явив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, оскільки українське зерно не експортується, не виконуються умови контрактів українських компаній з GAFTA.

Внаслідок цього, Україні в майбутньому загрожують судові позови.

Реклама:

Як ідеться в листі, GAFTA звернула увагу Світової організації торгівлі і Європейського Союзу на перешкоди експорту пшениці, які чинить Держмитслужба України.

На думку GAFTA, коли на ринку існують обмеження, встановлені владою, це робить значний вплив на міжнародну торгівлю.

Бар`єри, що перешкоджають експорту трейдерами, суперечать основам СОТ, а недавні зміни в процедурі митного нагляду зернових вантажів майже повністю перекрили вільний потік сільськогосподарської продукції з України.

GAFTA зазначає, що для міжнародної торгівлі якість пшениці узгоджується між експортерами та імпортерами, і продукція підлягає тестуванню в портах вантаження незалежними сюрвеєрами для встановлення відповідності контрактній специфікації.

"Тому перевірки, введені недавно Митною службою України, для того, щоб дізнатися мету використання зерна (як корми чи для випікання хліба), взагалі є зайвими", - підкреслює GAFTA.

"У будь-якому разі, втручання в експорт є недоречним, оскільки продукція продається згідно із специфікацією її якості, і немає необхідності визначати мету продажу: як корми чи для випікання хліба", - підкреслюється в повідомленні.

Міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами стежить за дотриманням принципів СОТ для збереження принципів вільної торгівлі і дуже занепокоєна останнім перебігом подій в Україні.

Також Клименко повідомив, що "на українське зерно чекають у Єгипті, Малайзії, на Філіппінах".

За його словами, "ситуація, що склалася в Україні з експортом зерна, - точна копія 2006-2007 років", коли Україна у зв`язку із затримкою експорту мала світовий скандал.

"І закінчилася ця історія тим, що низка компаній подала позови до суду на Кабінет міністрів. Зерно простояло до Нового року і тоді збитки зернотрейдерів склали близько 100 млн. доларів, а виробники зерна втратили 12 млрд. гривень", - сказав Клименко.

Як повідомлялося, за словами заступника голови Державної митної служби Сергія Семки, митні органи розпочали перевірки експорту зерна, оскільки цей ринок є вельми закритим для держорганів, хоча за останні роки було здійснено чимало спроб встановити контроль над ним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: