"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці знову понесли гроші до банків

Понеділок, 2 серпня 2010, 09:03

У першій половині 2010 року українці несли свої гроші до банків так само енергійно, як робили це до кризи.

За перші шість місяців 2010 року обсяг депозитів фізичних осіб в українських банках виріс на 29,6 млрд. гривень, або на 13,8% - до 243,7 млрд. гривень, пише газета "Дело".

Востаннє і єдиний раз українці виявляли такий же рівень довіри до банківської системи у докризовій першій половині 2008 року.

Тоді обсяг депозитів фізосіб у банківській системі за 6 місяців виріс на 29,7 млрд. гривень, нагадує видання.

Реклама:

Колосальний приплив грошей населення у банківську систему банкіри пояснюють кількома чинниками.

"Цьому процесу сприяли стабілізація політичних процесів, початок загального відновлення економіки країни, курсова стабільність, зростання довіри до банків і позитивні очікування клієнтів", - говорить член правління з роздрібного банківського бізнесу банку "Форум" Кшиштоф Кужьбік.

Вкладників також зацікавили високі ставки за депозитами і розуміння того, що незабаром банки перестануть бути настільки щедрими.

"Споживачі зрозуміли, що поки ставки на піку, потрібно розміщувати кошти", - пояснює директор департаменту організації продажів банку "Фінанси та Кредит" Ігор Шевченко.

Слова фінансиста підтверджує і статистика: ще на початку року ставки за гривневими депозитами строком на 12 місяців становили в середньому 21% річних, а зараз це не більше 17%.

Аналогічні тенденції спостерігалися і щодо валютних вкладів: з початку року ставки за ними неухильно знижувалися, і якщо у січні більшість фінустанов були готові платити за вклади у доларі майже 12%, то зараз розмістити валюту більше ніж під 8,5% буде дуже проблематично.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!