Думка експерта: У справі RosUkrEnergo київський суд є лише "легалізатором"

Четвер, 19 серпня 2010, 16:29 -

Шевченківський райсуд Києва своїм рішенням від 13 серпня визнав, що НАК "Нафтогаз України" порушила контракт і зобов'язана повернути RosUkrEnergo 12,1 млрд. кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Таким чином, український суд повністю підтвердив вердикт Стокгольмського арбітражу, що було необхідно для виконання рішення в Україні.

Тим часом, у Мінпаливенерго заявляють про намір "Нафтогазу" подати апеляцію на рішення київського суду.

На думку директора енергетичних програм центру "Номос" Михайла Гончара, рішення українського суду стало ще одним логічним кроком у реалізації плану нинішньої влади.

Реклама:

"Нинішня українська влада буде поводитися так, як вона поводилася до цього. Тобто, практично те, що ми спостерігали протягом останніх місяців - це був своєрідний спектакль, гра в процедури законності, скажімо так. А практично рішення щодо того, що раніше чи пізніше відбудеться відшкодування на користь RosUkrEnergo, було прийнято коли відбулася зміна владної команди. Все решта - це просто питання техніки і процедур", - зазначив він у коментарі "Економічній правді".

На думку експерта, такий висновок підтверджує і той факт, що рішення було винесене у стислі терміни - "практично менше ніж за місяць, хоча в принципі логічно було б, що якби судова інстанція українська детально розглядала це питання, то воно мало б розтягнутися на термін, принаймні, не менший, аніж це розглядалося у Стокгольмі".

Окрім того, зазначив він, судова інстанція навіть не дочекалася розгляду тимчасовою слідчою комісією, яка була створена у парламенті.

"Якби суд виходив з примату національних інтересів, а не інтересів приватної зарубіжної структури, то, напевно, що до уваги мали бути взяті всі аргументи, які свідчили б на користь прийняття іншого рішення", - упевнений Гончар.

"Очевидно, що у даному випадку суд просто відіграв формальну роль "легалізатора" не тільки рішення Стокгольмського арбітражу, а просто замовлення з боку діючої влади і газоолігархічного угрупування", - зазначив він.

Експерт висловив сумнів із приводу того, що Апеляційний суд винесе рішення на користь України.

"Я думаю, що це - просто продовження спектаклю, оскільки всі чудово розуміють, що і галузеве керівництво, і корпоративне керівництво, і люди з RosUkrEnergo - це, так би мовити, з одного і того ж набору", - наголосив він.

"Реально ми не бачили дій, висловлювань з боку вищих посадових осіб: президента, прем'єр-міністра, першого віце-прем'єра, який курує паливно-енергетичний комплекс... Лише Міністерство палива та енергетики там час від часу щось коментувало, показуючи неупередженість підходів. І, у даному випадку, далі все продовжується в такому ж дусі", - пояснив Гончар.

"І тут теж нескладно обрахувати, що апеляція не буде задоволена, наприклад. І тоді всі розведуть руками і скажуть: "Ну що ж. Рішення суду потрібно виконувати", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: