Аграрний фонд продав зернотрейдерам запаси зерна за зниженими цінами

Четвер, 19 серпня 2010, 16:15

Керівництво Аграрного фонду продало зернотрейдерам за заниженими цінами більшу частину недоторканого запасу продовольчого зерна - 1,137 млн. тонн.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня" з посиланням на поінформоване джерело у Держказначействі.

При тому 90% зерна із проданих 1,137 млн. тонн стали власністю семи зернотрейдерів - компаній "Агропродекспорт", "Інтертрейдінг Україна", "Імперо-Фудз", "Волари-Експорт", "Українські аграрні інвестиції", "КийАгроПродукт" і "Сєрна".

За інформацією видання, продаж зерна було здійснено із 4 червня по 21 липня 2010 року. При тому зерно було продане за заниженими цінами.

Реклама:

У відповідності до чинного законодавства, Аграрний фонд міг здійснювати продаж зерна за середньозваженими цінами, що склалися протягом трьох попередніх торгових сесій на Аграрній біржі та сертифікованих нею акредитованих товарних біржах, але не нижчими від ціни закупівлі.

Якщо у другому кварталі ціна реалізації тонни пшениці першого класу з усім маркетинговим ланцюжком становила 1607 гривень, АФ продавав її за 1210 гривень.

Збитки на тонні, таким чином, становили 397 гривень. Пшениця другого класу продавалась зі збитками 338 гривень за тонну, третього - 227, жито першого класу - 311, другого - 297, третього - 252 гривень

На даний момент запаси Аграрного фонду становлять близько 350 тис. тонн.

За інформацією джерела, із нового врожаю Аграрний фонд закупив лише 33 тис. тонн зерна.

При тому близько двох тижнів тому генеральний директор АФ Олександр Маренець зі своїм заступником Олександром Лавринчуком стверджували, що фонд має достатні залишки зерна урожаїв 2007-2009 років в обсязі 1,1 млн. тонн і в найближчі два-три місяці сформує необхідний запас.

Водночас працівники Держказначейства підтвердили, що саме у згадуваний півторамісячний період торгів на рахунки Аграрного фонду надійшло 1,233 млрд. гривень, зокрема, за пшеницю - 1,128 млрд., що відповідає 1,145 тис. тонн, і 105 млн. гривень - за жито, що еквівалентно 136 тис. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!