"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експортери зерна просять уряд збільшити квоти

Середа, 18 серпня 2010, 12:52 -

Квота на експорт пшениці і ячменю з України в розмірі 2,5 млн. тонн до кінця 2010 року є суттєво заниженою.

Про це ідеться у відкритому листі Української зернової асоціації до прем'єр-міністра Миколи Азарова, оприлюдненому прес-службою УЗА.

На думку експертів Асоціації, це призведе до затоварення внутрішнього ринку, збитків зернотрейдерів і аграріїв і втрат зерна через відсутність потужностей для зберігання.

"Оголошений обсяг експортних квот є безпідставно низьким, в результаті чого його упровадження може призвести до дуже негативних наслідків для ринку і України в цілому", - наголошується у листі.

Реклама:

За оцінками асоціації, навіть зниження унаслідок спеки урожаю зерна до 40-40,8 млн. тонн при обсязі внутрішнього споживання 26-27 млн. тонн дозволяє збільшити квоти на експорт.

УЗА вважає, що у разі затвердження квоти на запропонованому рівні в 2,5 млн. тонн у країні можуть виникнути проблеми зі зберіганням 8-9 млн. тонн урожаю, оскільки ємність сертифікованих елеваторів складає 29,5 млн. тонн.

Асоціація просить не вводити ніяких обмежень на експорт до 15 вересня і зняти існуючі формальні обмеження, щоб дати можливість компаніям вивезти з країни зерно, яке уже перебуває в портових елеваторах (1,1 млн. тонн), на суднах (0,4 млн. тонн) і в залізничних вагонах (0,36 млн. тонн).

"Тобто необхідно відпустити 1,9 млн. тонн замість одного мільйону тонн (про які повідомив міністр агрополітики Микола Присяжнюк. - ЕП)", - наголошується в листі.

Асоціація також заявляє, що дії уряду щодо обмеження експорту зерна суперечать її зобов'язанням перед Світовою організацією торгівлі, тоді як в уряді це заперечують, підкреслюючи, що обмеження вводяться для забезпечення продовольчої безпеки, що дозволено нормами СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: