Квотування експорту кукурудзи відклали "на потім"

Середа, 18 серпня 2010, 12:07

Україна поки не буде вводити режиму квотування експорту кукурудзи, очікуючи більш точної оцінки її врожаю для прийняття вивіреного рішення про доцільність введення подібних обмежень.

Про це заявив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Кукурудзу поки не квотуємо, чекаємо врожаю, і тоді розглянемо це питання", - сказав він.

Міністр нагадав, що складений раніше баланс виробництва і споживання цієї культури передбачав її експорт у 2010-2011 маркетинговому році на рівні 6 млн. тонн при врожаї 12 млн. тонн, однак сьогодні вже очевидно, що 12 млн. тонн зібрати цього року не вдасться.

Реклама:

Як повідомлялося, прогноз урожаю зернових в Україні в 2010 році знижений з 45-47 млн. тонн до 40-42 млн. тонн у порівнянні з 46 млн. тонн в 2009 році.

При цьому прибирання ранніх зернових практично завершене: їх урожай склав близько 31 млн. тонн, і тепер сумарний врожай залежить від стану кукурудзи.

Міністерство сільського господарства США (USDA) минулого тижня знизило прогноз урожаю кукурудзи в Україні з 13 млн. тонн до 11,5 млн. тонн, а її експорт - з 6 млн. тонн до 5 млн. тонн.

Кабінет міністрів для забезпечення продовольчої безпеки має намір ввести квоти на експорт пшениці та ячменю в розмірі 2,5 млн. тонн з 1 вересня до кінця 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!