Донеччина втрачає іноземних інвесторів

Середа, 18 серпня 2010, 09:26

За перше півріччя 2010 року підприємства Донецької області отримали майже в 3,5 разу менше іноземних інвестицій, аніж у першому півріччі 2009 року.

Про це повідомляє Deutsche Welle із посиланням на дані обласного управління статистики.

Металургія та гірничий комплекс, на які роблять ставку в Донбасі, для західного інвестора не вважаються інвестиційно привабливими, переконаний голова Всеукраїнського союзу вчених-економістів Олександр Кендюхов.

За його словами, виробнича структура Донбасу не містить жодного з трьох перспективних світових напрямків для інвестування, а саме - біотехнології, інформаційні технології та створення нових матеріалів.

Реклама:

Для Донеччини металургія, хімія та машинобудування є визначальними галузями.

Саме вони найбільше постраждали через глобальну кризу, і нині західний інвестор не має бажання вкладати капітал у ці ризиковані галузі за кордоном, зазначив в інтерв'ю Deutsche Welle директор Донецького філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Макогон.

Європейський інвестор значно зменшив обсяг своїх інвестицій, а російський, який і далі активно присутній у регіоні, поступається за масштабами фінансування західним компаніям, додав експерт.

На думку Макогона, з огляду на економічну нестабільність інвестор не відчуває тяги до української економіки.

Нові позики МВФ лише підкреслюють серйозність становища.

Крім того, система законодавства для ведення бізнесу все ще залишається заплутаною і занадто бюрократизованою для потенційного іноземного інвестора.

Судячи з усього, новий податковий кодекс лише ускладнить цю систему, зазначив експерт.

Від початку року рівень інфляції виріс у декілька разів, зазначив в інтерв'ю Deutsche Welle директор Консалтингової ліги Донбасу Борис Дудка.

За його словами, гроші інвесторів стрімко знецінюються.

Тому зрозуміло, що з підвищенням рівня інфляції відтік капіталу буде тільки зростати, зазначив Дудка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!