"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС не боїться заборони експорту зерна з Росії

Вівторок, 17 серпня 2010, 17:33
Європейський Союз має достатньо зерна в запасі й не постраждає від рішення Росії заборонити експорт через рекордну посуху.

Таку заяву зробив речник ЄС Фредерік Вінсент у вівторок, 17 серпня, повідомляє Deutsche welle.

"Європейський Союз імпортує менше, ніж один мільйон тонн зернових з Росії в той час, як європейський блок 27 країн продукує близько 300 мільйонів тонн в рік", - сказав Вінсент.

"Якщо порахувати ці цифри, то чітко видно, що вплив на європейський ринок зернових буде мінімальний, або ж його узагалі не існуватиме», - заявив речник на брифінгу.

Водночас він додав, що "ЄС має великий запас зерна і не повинно бути жодних занепокоєнь з приводу цього".

Реклама:

Заборона на експорт зерна з Росії була ініційована прем'єр-міністром Володимиром Путіним з метою зберегти достатнє постачання в межах внутрішнього ринку зернових в країні, а також аби запобігти різкому зростанню цін на зерно.

Відповідно до державного указу, підписаного Путіним 5 серпня, заборона діятиме з 15 серпня по 31 грудня, хоча, водночас прем'єр зазначив, що кінцева дата може бути продовжена в разі поганого врожаю.

Росія, третій по величині імпортер зерна у світі,  вже робила попередження про те, що цього року врожай зерна складатиме лише 60-65 мільйонів тонн, в порівнянні з 97 мільйонами тонн у 2009 році.

Згідно з заявою президента РФ Дмитра Медвєдєва, посуха знищила чверть врожаю в країні, на фоні найгіршої, зареєстрованої в історії Росії, теплової хвилі.

Нагадаємо, що Кабмін має намір обмежити експорт зерна до кінця 2010 року для забезпечення продовольчої безпеки країни шляхом введення квотування сумарним обсягом 2,5 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!