Азія починає відмовлятися від долара

Вівторок, 17 серпня 2010, 15:46

Центральні банки Азії, на частку яких припадає близько 60% валютних резервів світу, відвертаються від долара.

Стурбованість уповільненням економічного зростання в США змушує їх переходити на євроактиви, щоб зберегти накопичені кошти.

На передових рубежах диверсифікації - Китай, останнім часом віддає явну перевагу активів у євро та єні.

Влада КНР, яка володіє найбільшими у світі валютними резервами - 2,45 трлн. доларів, активно скуповуює європейські держоблігації, розповів агентству Bloomberg колишній консультант китайського центробанку Юй Юндін.

Реклама:

"Диверсифікація має бути основним принципом" управління резервами, заявив експерт. В останні місяці КНР не продавала європейську валюту і облігації, а продовжила покупку цих активів, додав він.

"Китай сповнений віри в економіку Європи, в євро, в єврозону", - підкреслив Юй Юндін.

Раніше міністерство фінансів Японії повідомило, що в першому півріччі Китай купив на 1,73 млрд. єн японських держпаперів більше, ніж продав. Це є самим значним приростом за останні п'ять років.

За даними американського Мінфіну, Китай, який є найбільшим власником держоблігацій США, в червні скоротив обсяг вкладень у них на 24 млрд. доларів - до 843,77 млрд. доларів.

У порівнянні з рекордним рівнем торішнього липня - 939,9 млрд. доларів, вкладення в американські боргові зобов'язання скоротилися на 100 млрд. доларів, або 11%.

Частка долара у світових валютних резервах у першому кварталі 2010 року скоротилася до 61,5% з 62,2% в останні три місяці 2009 року, повідомив Міжнародний валютний фонд.

При цьому на частку єни доводилося 3,1% резервів, на частку євро - 27,2%.

Аналітики вважають, що зайнята Китаєм позиція може ускладнити відновлення вартості долара, що впала на 10% починаючи з липня.

Липневе падіння американської валюти склало 5,2%, ставши максимальним за 14 місяців.

Тим не менше, більшість експертів чекають зміцнення долара до євро та єни до завершення поточного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!