"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: На активи "Стирола" чекає неминуча інтеграція

Вівторок, 17 серпня 2010, 11:54 -

Вартість природного газу, який складає понад 70% у собівартості продукції Концерну "Стирол" - одного з провідних виробників добрив в Україні - залишається ключовим питанням для компанії.

Висока ціна на газ - хоча вона і частково субсидується державою - і слабка ринкова кон'юнктура є основними причинами збитків компанії у 2009 році і першому кварталі 2010 року.

На думку аналітика інвесткомпанії Phoenix Capital Сергія Петренка, у цьому зв'язку інтеграція активів "Стиролу" є неминучою.

"Враховуючи, що витрати на покупку газу становлять основну частина витрат компанії, "Стиролу" життєво важливо забезпечити конкурентні постачання природного газу. Найкращим чином це завдання вирішується за допомогою інтеграції з компанією газового сектору, оскільки доступ до більш дешевого газу дозволить отримати велику економічну вигоду з активів "Стиролу", - пояснив він.

Реклама:

За словами експерта, є кілька газових компаній, які найкращим чином підходять на роль покупця активів "Стиролу".

Першим у цьому списку є російський холдинг "Сибур", який має доступ до дешевого російського газу і потенційно зможе поставляти паливо в Україну за зниженими цінами.

Другим претендентом є Ostchem Ukraine, афілійована компанія "РосУкрЕнерго" - колишнього посередника у газових відносинах України та Росії.

Петренко зазначив, що на ринку ходять чутки про те, що обидві компанії зараз намагаються купити "Стирол".

На його думку, міноритарні акціонери компанії "Стирола" виграють у разі продажу компанії нового власника, що має доступ до дешевого газу.

"Більш дешевий газ призведе до зниження витрат компанії і виходу "Стиролу" на позитивну рентабельність - що в свою чергу підштовхне нагору ціни на акції компанії", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: