Три банки заявляють, що виконали вимоги АМКУ

Понеділок, 16 серпня 2010, 13:31

УкрСиббанк, OTP Bank і Укрсоцбанк заявляють про те, що до 28 липня 2010 року банки в повному обсязі виконали всі рекомендації Антимонопольного комітету від 29 квітня 2010 року, зокрема, поінформували страхові компанії і позичальників про вимоги, що пред'являються банками до СК і договорів страхування.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на відкритий лист фінустанов до голови АМКУ Олексія Костусєва.

Як повідомлялося із посиланням на голову АМКУ, у другій декаді серпня комітет порушив справи щодо ЗАТ "ОТП Банк", АКБ "Укрсоцбанк" і ЗАТ "УкрСиббанк" за фактом нав'язування ними клієнтам конкретних страхових компаній.

У липні комітет офіційно попередив керівників ЗАТ "Райффайзен Банк Аваль", ЗАТ "ОТП Банк", ЗАТ "УкрСиббанк", ПАТ КБ "ПриватБанк" та АКБ "Укрсоцбанк" про початок розгляду справ про порушення банками конкурентного законодавства, якщо продовжуватимуть надходити скарги від позичальників.

Реклама:

29 квітня комітет рекомендував банкам проводити прозорий відбір компаній, які будуть страхувати позичальників при укладанні кредитних договорів.

Всі ці банківські установи офіційно повідомили про готовність виконати вимоги, проте досі комітет продовжує отримувати тривожні сигнали від споживачів.

У свою чергу, банки у своєму зверненні до глави АМКУ зазначають, що вони не допускають необґрунтованих відмов у перевірці кожної страхової компанії на предмет її відповідності публічним вимогам, які висуваються до страхових компаній і їх продуктів, і з подивом сприйняли повідомлення про порушення справи з боку АМКУ.

У зверненні підкреслюється, що банки як до виконання рекомендацій, так і зараз публічно повідомляли і повідомляють клієнтів про перелік страхових компаній, з якими клієнти за своїм вибором можуть вільно укладати договори страхування на майно, що передається в заставу банкам.

Крім того, в рамках попередніх консультацій з АМКУ по роботі зі страховими компаніями, позиція низки провідних українських банків-лідерів кредитування приватного сектору в Україні про необхідність мінімізації ризиків (і самого банку, так і його позичальників), які виникають при ухваленні страховок від неплатоспроможних страхових компаній, була сприйнята АМКУ з розумінням.

"Таким чином, рекомендації АМКУ від 29 квітня 2010 року стали результатом консолідованої позиції банків і АМКУ", - наголошується у зверненні.

Нині OTP Bank, УкрСиббанк та Укрсоцбанк як банки-кредитори і вигодонабувачі страхового відшкодування по майну, яке перебуває у них в заставі, рекомендують приватним клієнтам на підставі чітких критеріїв відбору та системи аналізу фінансової звітності СК страхувати своє майно в страхових компаніях, які входять до списків рекомендованих банками СК.

Тим не менш, у клієнта завжди залишається право (а, відповідно, і він бере на себе певний ризик) страхувати майно в інших страхових компаніях на умовах, погоджених зі своїм банком.

Банки відзначають, що повністю відмовитися від аналізу фінансового стану страхових компаній та рекомендації клієнтам найнадійніших з них не є можливим.

"Деякі СК досі відчувають наслідки кризи і не можуть повною мірою виконувати зобов'язання за договорами страхування, про що відверто заявляє регулятор страхового ринку - Державна комісія з регулювання фінансових послуг", - йдеться в тексті звернення.

За інформацією банків, за останній рік було досить багато відкликання ліцензій та ліквідацій страхових компаній, при цьому деякі з них входили до числа 20 провідних на ринку.

"Внаслідок цього, клієнти зазнають фінансових втрат, адже у них на руках залишаються оплачені договори страхування, виплат за якими не буде, тобто заплативши за страховку, клієнт не отримує страхового захисту, при цьому страхові компанії не завжди є прозорими: клієнтові найчастіше важко отримати навіть ті документи, які компанія зобов'язана надавати, не кажучи вже про фінансову звітність і реальний стан справ з виплатами клієнтам", - підкреслюється в тексті звернення.

У зверненні також наголошується, що на сьогодні йде активна робота банків і страхових компаній з метою розширення списків рекомендованих компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: