Україна готується квотувати експорт зерна

Понеділок, 16 серпня 2010, 09:23

Цього тижня Україна може запровадити обмеження на експорт зерна.

На це "прозоро" натякають українські урядовці і відверто кажуть учасники ринку, передає ВВС.

Скоріше за все, Україна, на відміну від Росії, не піде на цілковиту заборону на продаж зерна за кордон, але запровадить квоти, зазначає видання.

Українському уряду простіше підтримати кількох виробників "соціального" хліба, аніж обмежувати експорт зерна, аби не допустити зростання цін на хліб - так лише на початку минулого тижня коментував можливість запровадження квот на експорт зерна віце-прем'єр Сергій Тигіпко:

Реклама:

"Я вважаю, що якби ми могли обійтися без квотування, було б дуже добре. Це показало б, що у нас є добре розвинений ринок", - сказав він.

Проте впродовж самого тижня заяви урядовців ставали дедалі прозорішими.

Так, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що певні обмеження експорту зерна потрібні, аби не допустити подорожчання хліба в Україні через скорочення врожаю і посуху.

"Держава має вжити заходів щодо недопущення зростання цін на хліб на внутрішньому рикну. Проте відбуваються дивні речі: зволікання із закупівлею зерна поточного врожаю для власних потреб, маніпулювання цінами, показниками якості. Це неприпустимо. На зерновому ринку має бути посилено державний контроль", - наголосив він.

Згодом міністр агропромислової політики Микола Присяжнюк нарешті вимовив те слово, якого очікували і боялися учасники українського зернового ринку, - квоти.

Утім, міністр одразу ж наголосив, що навіть як квоти і запроваджуватимуться, вони будуть узгоджені із зернотрейдерами:

"Навіть якщо квоти будуть вводитися, то вони будуть вводитися у першу чергу на пшеницю для того, щоб забезпечити продовольчу безпеку країни. І вони будуть погоджені із зернотрейдерами", - сказав він.

Міністр аграрної політики також заявив, що переговори із зернотрейдерами мають бути завершені до понеділка.

Але вже наприкінці п'ятниці, коли стало відомо про те, що до перевірок на зерновому ринку залучено Генпрокуратуру, яка порушила низку кримінальних справ проти кількох зернотрейдерів, стало зрозуміло, що цього року Україна навряд чи уникне обмежень на експорт зерна.

Раніше оглядачі попереджали, що такий крок українського уряду може призвести до санкцій з боку Світової організації торгівлі, членом якої віднедавна є Україна.

Заступник міністра економіки Валерій П'ятницькій заявив, що ці обмеження будуть запроваджені лише із метою збереження продовольчої безпеки країни.

"Якщо вводяться якісь заходи на обмежений період для того, щоб здолати якісь кризові моменти, які не впливають на торгівлю і не несуть істотну загрозу економічним партнерам, то в цьому випадку заходів, як таких, не буде", - наголосив він.

Водночас, урядовець заявив, що йому наразі невідомо, які саме обмеження будуть запроваджені.

Поки що зернотрейдери, посилаючись на свої джерела в уряді, кажуть, що може ітися про спільну квоту на експорт пшениці та ячменю на 5 млн. тонн.

Як відомо, за 2009-2010 маркетинговий рік Україна експортувала понад 21 млн. тонн зернових.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: