"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна втратила через спеку 5 мільйонів тонн зерна

Субота, 14 серпня 2010, 14:19

Аномально спекотна погода цього літа негативно вплинула на урожай зернових.

Україна назбирає близько 40 млн тонн зерна, хоча урожай міг бути на 5 млн тонн більший.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив заступник генерального директора з питань стратегічного розвитку ВГО "Аграрна палата України" Олександр Жемойда.

"В Україні ще не навчилися використовувати фінансові інструменти й інноваційні технології для створення комфортного середовища у галузі. На сьогодні це все не працює. Тому як тільки спека - ми маємо проблеми, як тільки великий врожай - теж маємо проблеми", - зазначив експерт.

Реклама:

На його думку, ціни на несоціальні сорти хліба невдовзі піднімуться.

"Вони ніколи не були у нас дешевими. Але не варто звертати все лише на подорожчання зерна. Адже зерно в структурі собівартості буханки хліба може мати лише 10-30% в залежності від технологій", - зазначив співрозмовник.

За його словами, "відповідно ціна на хліб не може сильно збільшитися лише через подорожчання зернових. Є ще газ, є нафта, є енергоносії, є підняття соціальних стандартів".

"У нас має збільшуватися мінімальна заробітна плата, відрахування до пенсійного фонду. І приватні підприємці, які платять ці податки, муситимуть піднімати ціни на свою продукцію", - сказав Жемойда

Утім, він підкреслив, що вартість несоціального хліба навряд чи зросте у найближчі дні.

"У будь-якого виробника існують якісь запаси. Формування нової ціни - процес не одного дня", - додав експерт.

Нагадаємо, що 13 серпня Генеральна прокуратура України розпочала перевірку дотримання законів , що регулюють порядок функціонування ринку зерна, зокрема  експорту.

13 серпня Державна митна служба України порушила кримінальні справи проти чотирьох зерноторгових компаній.

11 серпня перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв заявив про необхідність посилити державний контроль на зерновому  ринку.

9 серпня президент України Віктор Янукович доручив не допустити безпідставного підвищення цін на хліб  і  хлібопродукти.

Через посуху і неврожай у Росії світові ціни на пшеницю за останній місяць взросли на 60%. Уряд Росії ввів тимчасову заборону на експорт зерна і товарів, що виготовляють з нього.

Втрати Росії від посухи склали приблизно четверту частину урожаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!