Українська "оборонка" націлилася на Китай

П'ятниця, 13 серпня 2010, 19:57

За вісім років торгівлі військово-промисловими товарами товарообіг України з Китаєм склав лише 1,5 млрд. доларів. Нині українська влада хоче більше торгувати з КНР.

Здебільшого китайців цікавлять українські комплектуючі до авіа- та корабельної техніки, а також радіолокаційне обладнання, сказав директор військових програм центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський в інтерв'ю Deutsche Welle.

За його словами, оборонно-промисловий комплекс України має достатній потенціал, аби виконувати навіть більше замовлень для Китаю навіть, не відмовляючись від європейських проектів.

Реклама:

"Можливості української промисловості завантажені далеко не повністю. Китайські замовлення будуть доречними. Співпраця з європейськими партнерами і китайськими абсолютно не має протиріч", - зауважив Сунгуровський.

Водночас він погоджується із тезисом, що домовляючись з КНР про поставки зброї та військової техніки Україна переходить дорогу Росії.

"Досі Росія намагалася обмежити військово-технічну співпрацю з іншими країнами. Росіяни розгортають у себе замкнені цикли такої продукції і намагаються підібрати такі ринки як Китай під себе, а тут ми стаємо конкурентами", - відзначає експерт.

Тому він впевнений, що у співпраці з Китаєм Україні краще кооперуватися з Росією, зокрема, аби посилити захист своїх інтелектуальних винаходів.

Очікується, що саме українсько-китайська військово-технічна співпраця стане однією з основних тем на переговорах лідерів двох країн у ході запланованого візиту президента України Віктора Януковича до Пекіна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!