Рахункова палата нарахувала на 30 мільярдів зловживань

П'ятниця, 13 серпня 2010, 11:16
Рахункова палата завершила аналіз функціонування системи держзакупівель в 2009 році та I півріччі 2010 року.

У результаті в СР дійшли висновку, що тендерні процедури проходили з порушенням конкуренції, не були прозорими, а держкошти використовувалися неефективно, що, на думку представників відомства, стало можлим внаслідок відсутності в Україні профільного закону.

У 2009 році уряд ухвалив 52 рішень, які дали можливість замовникам обійти вимогу про відкриті торги, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Крім того, за окремими рішеннями Кабміну, без узгодження з Мінекономіки як з уповноваженим органом у сфері держзакупівель було укладено понад 1,2 тис. договорів на суму 10,16 млрд. гривень.

Всього за півтора року з порушенням конкуренції укладено і підписано 2,2 тис. договорів на суму близько 30 млрд. гривень.

Реклама:

Разом з тим в СР відзначають, що деякі норми закону "Про здійснення держзакупівель" можуть гальмувати проведення торгів.

Серед ризиків - оприлюднення процедури закупівлі на всіх стадіях, зокрема інформації про технічні характеристики предмета тендеру.

"Зазначена норма може завдати значної шкоди підприємствам-виробникам специфічної продукції, виробництво якої є комерційною таємницею", - заявили в прес-службі СР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!