"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни нав'язують свої тролейбуси українським містам

П'ятниця, 13 серпня 2010, 10:44

Південний машинобудівний завод створює СП з виробництва тролейбусів з російською "Тролза".

Компанії розраховують на замовлення українських міст, що приймають чемпіонат Євро-2012, пише видання "Комерсант-Україна".

Мова йде про моделі "Мегаполіс-5265" - це 12-метровий низькою підлогою тролейбус з асинхронним двигуном. "Тролза" буде поставляти 75% комплектуючих, а поставку інших і складання буде здійснювати український партнер.

"Ми розраховуємо на держзамовлення в рамках підготовки міст до Євро-2012. У середу ми вже поставили підприємству "Кримтролейбус" зразок тролейбуса для випробувань", - розповів заступник директора з зовнішньоекономічної діяльності російської компанії Олег Стрельников.

Реклама:

"Ми будемо брати участь у тендері на закупівлю 61 тролейбуса Міністерством ЖКГ Криму, який пройде 27 серпня. Машина зараз проходить випробування", - додав гендиректор ТД "Літа" - дистрибутор ПМЗ та "Тролза" Олег Сухов.

Зараз основним претендентом на одержання замовлення уряду Криму є корпорація "Богдан", на початку літа вона підписала меморандум про наміри з владою і "Кримтролейбус", який, крім закупівлі тролейбусів, має на увазі також створення на одному з кримських заводів спільного виробництва.

"Щоб конкурувати з нами, компаніям ще необхідно пройти випробування в одному з НДІ, на це йде кілька місяців. А в нас вже є сертифіковані моделі в різних модифікаціях", - заперечує віце-президент "Богдана" Володимир Гунчик.

У ПМЗ та "Тролза", схоже, розраховують на підтримку влади, причому в обох країнах.

"Ми звернулися з листом до віце-прем'єра з питань підготовки до Євро-2012 Бориса Колеснікова з ініціативою розглянути пропозицію наших заводів. І той уже дав розпорядження передати його на розгляд главам Донецька і Харкова", - говорить Олег Сухов.

Він додав, "якщо наш український партнер не домовиться з містами про поставки, ми вирішимо це питання на рівні глав держав. Президенти вже обговорювали це питання на останній зустрічі".

Проте найсильнішим конкурентом російсько-українського СП є - ЛАЗ, і якого сильні позиції ще і тому, що компанія була вибрана містами, що приймають чемпіонат, єдиним постачальником транспорту.

Всього планується закупити 1850 тролейбусів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: