"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Shell не вистачає місця і пільг для видобутку сланцевого газу в Україні

П'ятниця, 13 серпня 2010, 09:39

Shell наполягає на необхідності змін правил видобутку сланцевого газу в Україні.

Про це пише видання "Комерсант-Україна", нагадуючи, що сланцевий газ, що складається в основному з метану, видобувається на родовищах сланцю і сланцевих пісків.

Найбільше його видобуток розвинутий в США і Канаді. За оцінками Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів, запаси цього газу в Україні становлять 2 трлн. кубометрів.

Собівартість його видобутку в три рази вища, ніж природного газу - 200-280 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:

Менеджер зі зв'язків з державними органами влади Shell Ukraine Exploration and Production Олексій Татаренко вчора заявив, що інвестори не зацікавлені у видобутку сланцевого газу в Україні через те, що їм пропонуються занадто маленькі площі для розробки.

"Площа ділянки для розробки законодавчо обмежується в 500 кв. м", - відзначив він.

На думку пана Татаренка, необхідно збільшити і ліцензійний термін на розробку - з 25 до 30 років, а також надати компаніям-видобувачам податкові пільги і знизити рентну плату.

Зараз плата складає 50-200 гривень за тисячу кубометрів.

Джерело в Shell повідомило, що без внесення всіх цих змін компанія не збирається брати участь у видобутку сланцевого газу в Україні.

Нагадаємо, раніше міністр палива і енергетики Юрій Бойко повідомив, що веде переговори про створення спільного підприємства з голландською Shell та американській ExxonMobil з видобутку сланцевого газу на території країни.

Бойко тоді відзначив, що угоди з розробниками можуть бути підписані до кінця 2010 року.

У Мінпаливенерго очікують, що через три-чотири роки обсяг видобутку суміші вугільного метану і сланцевого газу досягне рівня 7-10 млрд. кубометрів на рік.

У квітні одна з найбільших світових нафтових компаній - Total - повідомила про підписання угоди з EuroGas про оцінку запасів родовищ сланцевого газу в Західній Україні.

У прес-службі Мінпаливенерго коментувати заяви Shell не стали.

Джерело в міністерстві розповло, що переговори з видобувачами тривають, проте у відповідь на пропозицію України ExxonMobil і Shell попросили внести відповідні зміни до законодавства, які міністерство має намір ініціювати.

"Справа в тому, що цей сегмент має тривалий період окупності - 10-12 років, тоді як у звичайній газовидобуванні - 5-7 років. Тому добувачі скрізь отримують пільги", - зазначив співрозмовник.

Він додав, що зміни в правила видачі ділянок під видобуток і введення податкових пільг готуються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: